Gemeente Dongen

Ecologische Verbindingszone om Dongen krijgt vorm

Publicatiedatum: 16-6-2011

Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Dongen werken aan een bijzonder project: de Ecologische Verbindingszone om Dongen. Ter hoogte van de Wilhelminalaan, De Beljaart, de Hoge Akker en de Biezen wordt momenteel een natuurvriendelijke oever ingericht. Met als doel: de natuur versterken, zodat kikkers en salamanders weer terugkeren.

De afgelopen tijd is vier van de in totaal zes kilometer lange Ecologische Verbindingszone (EVZ) ingericht. De oever van de Onkelsloot is bijvoorbeeld flauwer gemaakt. Hierdoor is een brede moerassige strook ontstaan waar moeras- en waterplanten kunnen groeien. Ook is er een nieuwe waterloop gegraven achter de Hoge Akker, zijn er bomen en struiken aangeplant en er is een recreatief schelpenfietspad aangelegd. Bij de Bolkensteeg is een oeverzwaluwenwand gerealiseerd, zodat de beschermde oeverzwaluwen hun nesten kunnen maken. In de EVZ kom je ook wat bredere stukken tegen: stapstenen voorzien van planten en een paddenpoel waar dieren wat langer kunnen blijven. Verder zijn er betonnen tunneltjes aangelegd, waardoor bijvoorbeeld kikkers, salamanders, konijnen en marterachtigen veilig aan de andere kant van de weg kunnen komen.

Kunst
Portefeuillehouder Joop Velthoven: Het is een bijzonder project. Als gemeentebestuur zijn we heel blij dat, ondanks allerlei bezuinigingsmaatregelen, natuurontwikkeling een kans krijgt. Bijzonder is dat we met de EVZ ook een stukje cultuurhistorie kunnen laten terugkomen. Bij de Bolkensteeg stond vroeger een kapel van de Zusters Franciscanessen. De zusters wandelden en baden om op diepere geachten te komen. Dat element willen we op korte termijn met een hedendaags kunstwerk terugbrengen.

Beljaart Buiten
Ter hoogte van De Beljaart sluit de EVZ aan op een groenzone met speelmogelijkheden; Beljaart Buiten. Blikvanger is het zogenaamde waterfort. Een eiland dat straks bereikbaar is door een trekpontje en een hangbrug. Daarnaast zijn de voorbereidingen gestart voor de plaatsing een voetgangersbrug. Die moet de verbinding gaan vormen tussen De Beljaart en Beljaart Buiten. Naast het recreatieve fietspad zijn in het park ook voetpaden aangelegd. Die worden nog toegankelijk gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen. Het ligt in de planning dat kinderen vanaf het voorjaar van 2012 volop kunnen spelen in Beljaart Buiten. Hutten bouwen met takken, over stapstenen in een ondiepe waterplas lopen, klimmen op een boomstam: het kan straks allemaal.

De Ecologische Verbindingszone om Dongen wordt 6 kilometer lang en loopt vanaf de Wildertse Arm langs de noordzijde van Dongen naar de rivier De Donge bij de Wilheminalaan, die al als EVZ is ingericht. Deze EVZ is een belangrijke schakel in het stelsel tussen de Biesbosch en het zuiden van de provincie Noord-Brabant. Langs de EVZ ligt een recreatief fietspad. De hele route fietsen kan nog niet. Tussen de Watersticht en de Bolkensteeg ontbreekt nog een stukje fietspad. Fietsen is hier nog niet toegestaan, omdat de gronden eigendom zijn van particulieren.