Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest-Fryslân wint nationale Stadsvogelprijs


De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de felbegeerde Stadsvogelprijs van Vogelbescherming Nederland in de wacht gesleept. We zijn trots op dit resultaat. Hieruit blijkt wel weer dat we samen met onze inwoners en de organisaties in onze gemeente de mooiste plannen waar kunnen maken!

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Sneek heeft vorig jaar een burgerinitiatief aangenomen om Sneek aantrekkelijker te maken voor stadsvogels. Vele inwoners en organisaties, zoals Vogelbeschermingswacht Sneek en de praktijkschool De Diken, hebben allerlei acties ondernomen. En niet onverdienstelijk, zo vond ook de jury van de Stadsvogelprijs 2011. Vandaag, donderdag 16 juni, ontving de gemeente Súdwest-Fryslân, tijdens de Stadsvogelconferentie in de jaarbeurs Utrecht, de Stadsvogelprijs met de bijbehorende cheque van EUR20.000,- euro. We zijn trots op dit resultaat. Hieruit blijkt wel weer dat we samen met onze inwoners en de organisaties in onze gemeente de mooiste plannen waar kunnen maken!

In 2010 zijn 500 mussennestkasten gemaakt en massaal opgehangen in parken, tuinen en bij scholen. Openbare ruimten en particuliere tuinen zijn vogelvriendelijk gemaakt. Inwoners volgden vogelcursussen en excursies van het IVN en er zijn voor de basisscholen leskisten gemaakt. Allemaal acties om de stadsvogels onder de aandacht te brengen. Het succes van het project was de samenwerking van allerlei partijen. Samen met woningbouwverenigingen, natuurbelangenorganisaties, zoals de Vogelwacht Sneek en het IVN, scholen en de gemeente, zijn er heel veel acties in gang gezet.

Een breed draagvlak is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed resultaat. De beste ideeën kwamen voort uit gesprekken, oproepen in de krant en via het internet. Nu de uitdaging aan ons om samen na te denken hoe we deze prijs gaan inzetten voor nóg meer vogels in onze steden!