Groen!

Discriminatie bij aanwervingen: krachtige maatregelen dringen zich op

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 16 juni 2011 in "Diversiteit"

Vlaanderen telt 45.923 allochtone werkzoekenden. Dat is 25,2% van alle werkzoekenden. De allochtone werkloosheid is in vergelijking met vorig jaar stabiel gebleven terwijl de autochtone krimpt (-8,9%). âDe Vlaamse overheid moet een actievere rol spelen om discriminatie tegen te gaan zowel bij de uitzendbureaus als bij de werkgevers. In overleg met de betrokken sectoren moeten duidelijke streefcijfers en bijhorende controles afgesproken worden,â zegt Vlaams parlementslid Filip Watteeuw (Groen!).

Uit een schriftelijke vraag van Filip Watteeuw aan minister Philippe Muyters blijkt dat slechts 1559 bedrijven op 300.000 de diversiteitsverklaring van het Ondernemersplatform Diversiteit ondertekend hebben. Ook Jobkanaal, een wervingsinstrument waar bedrijven hun vacatures drie weken gratis en exclusief aan kansengroepen kunnen aanbieden, werkt onvoldoende. Waar in 2009 nog 960 vacatures of 13% exclusief op Jobkanaal geplaatst werden, was dit in 2010 amper 25 of 0,24%!

"Dit toont aan dat de lauwe sensibiliseringsaanpak van de Vlaamse overheid niet werkt. De werkloosheid bij allochtonen is 5 keer hoger dan bij de autochtone bevolking. Een meer structurele aanpak dringt zich op," stelt Watteeuw: "Beter onderwijs en opleiding, en sensibilisering uiteraard, maar dat moet structureel geflankeerd worden. De Vlaamse overheid kan niet langer aan de zijlijn blijven staan. Overleg met de uitzendsector en de werkgevers moet eindelijk leiden tot duidelijke streefcijfers voor een meer evenwichtige verhouding." Minister Muyters moet bovendien de Vlaamse sociale inspectie meer controles laten uitvoeren. Een juridisch kader voor echte praktijktests op discriminatie kan de inspectie meer slagkracht geven.

Naast de meer actieve rol die de Vlaamse overheid op zich moet nemen, kunnen ook de werkgevers meer concrete engagementen aangaan, vindt Watteeuw: " De veroordeling van Adecco werpt een smet op de reputatie van heel wat van onze ondernemingen. Werkgeversorganisaties die echt begaan zijn met discriminatie, hebben er alle belang bij om het gebrek aan diversiteit zichtbaar te maken. Dat kan door het organiseren van de praktijktest."

Bedrijven en sectoren kunnen bovendien hun goede wil tonen door de diversiteitsverklaring te ondertekenen, hun vacatures eerst exclusief op Jobkanaal te publiceren en in constructief overleg met de Vlaamse overheid haalbare maar ambitieuze streefcijfers uit te werken. Gedragsregels die werkgevers en vakbonden overeenkomen, kunnen opgenomen worden in de collectieve arbeidsovereenkomsten.

Contact: Filip Watteeuw -