Gemeente Loppersum

Inwoners kijken uit naar resultaat herinrichting Garrelsweer

Loppersum, 16 juni 2011

Â

Herinrichting Garrelsweer fase 1 Rijksweg kan starten

Â

Er was veel belangstelling woensdagavond 15 juni in het prachtige Dorpshuis Weersterheem voor de informatiebijeenkomst over de uitvoering van de herinrichting Garrelsweer. Met ongeveer 60 inwoners en andere belangstellenden werden het herinrichtingsplan en de uitvoering daarvan besproken. Er werd ruim de tijd genomen om alle vragen te beantwoorden. Aan het einde van de avond klonk er applaus, wat als ondersteuning van het plan opgevat kon worden. De uitvoering van fase
1, de Rijksweg, start begin juli.Â

Herinrichting Garrelsweer

Omdat de kwaliteit van de wegen beneden de maat is en de riolering vernieuwd moet worden, is besloten tot herinrichting. De opgave is om de Rijksweg en de Stadsweg te veranderen in aantrekkelijke, veilige straten voor automobilisten, fietsers en voetgangers volgens het âduurzaam veiligâ principe.

Het door MD Landschapsarchitecten ontworpen herinrichtingsplan is een integraal plan. Het bevat maatregelen voor verbetering van de ruimtelijke en technische kwaliteit van de wegen, waarbij naast de verharding ook aandacht is voor de afwatering, de riolering, de verlichting, het straatmeubilair en de beplanting.

Snelheid verkeer probleem

De inwoners hadden veel vragen over de bereikbaarheid van hun woning tijdens de uitvoering. Wethouder Jan Stoel riep de inwoners op om met vragen zo spoedig mogelijk te komen naar de aannemer of naar de gemeente.

Voor de inwoners van de Rijksweg is de snelheid van het doorgaande landbouw- en ander zwaar verkeer een probleem. Het inrichten van de wegen als 30 kilometer gebied, zal bijdragen aan het verminderen van dit probleem.

Klankbordgroep

In 2010 is na een startbijeenkomst met inwoners en belanghebbenden een klankbordgroep samengesteld. De klankbordgroep bestaat uit bewoners van de Rijksweg en de Stadsweg, de Vereniging van Dorpsbelangen, de Historische Vereniging, LTO en de politie. Samen met de klankbordgroep en met MD Landschapsarchitecten is het huidige plan tot stand gekomen. Ook tijdens de uitvoering blijft de klankbordgroep âin functieâ.

Definitieve gunning verstrekt
Op 23 mei heeft de aanbesteding plaatsgevonden van de Herinrichting Garrelsweer. Aannemer Stienstra en Zn uit Metslawier heeft daarbij met een geldige inschrijving en met de laagste prijs ingeschreven. Na een zorgvuldige controle van de inschrijvingen en de juridische afhandeling van de aanbestedingsprocedure kon de gemeente Loppersum aan Stienstra en Zn op 15 juni 2011 de definitieve gunning verstrekken.

Â

Planning

Het herinrichtingsplan wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase start in juli 2011 en bevat de herinrichting van de Rijksweg. De werkzaamheden duren naar verwachting een jaar. Daarna volgt aansluitend de herinrichting van de Stadsweg.

Â

Vragen en informatie

Voordat de werkzaamheden starten, ontvangen de aanwonenden via een brief nadere informatie over de bereikbaarheid van de aannemer en de toezichthouder.

Met praktische vragen over de uitvoering kunnen inwoners terecht in de bouwkeet van de aannemer naast de oude steenfabriek âs morgens tussen 9.30 en 10.00 uur. Â

Klik hier voor actuele informatie over de uitvoering van de herinrichting.

Â

Het definitieve ontwerp Herinrichtingsplan Garrelsweer kunt u bekijken op:

http://www.md-l.nl/GarrelsweerDO.pdf

Â