CDA


Veteranenwet garandeert erkenning, waardering en zorg voor veteranen donderdag 16 juni 2011

Vandaag is door alle partijen in de Tweede Kamer een Veteranenwet ingediend. Deze wet zorgt er voor dat alle veteranen de erkenning, waardering en zorg krijgen waar zij recht op hebben. Door de samenwerking met de militaire vakbonden ACOM en AFMP, met verschillende veteranenorganisaties, en bovenal door de vele gesprekken met veteranen en hun familieleden, heeft de Veteranenwet een breed maatschappelijk draagvlak gekregen.

De militair van vandaag is de veteraan van morgen. In de Veteranenwet wordt het begrip âveteraanâ daarom uitgebreid. Alle militairen met uitzendervaring zijn veteraan, ook wanneer zij nog in dienst zijn van het ministerie van Defensie. Beide âcategorieënâ veteranen en hun relaties kunnen aanspraak doen op de regelingen die zijn opgenomen in de Veteranenwet.

De Veteranenwet is het sluitstuk van de inspanningen van velen voor het veteranenbeleid. Het veteranenbeleid wordt door de verankering in wetgeving toetsbaar en controleerbaar door de Tweede Kamer. Deze wet garandeert een uitvoerbaar en toekomstbestendig veteranenbeleid.

Nut en noodzaak van de veteranenwet

Veteranen hebben recht op erkenning en waardering voor hun inzet in oorlogsomstandigheden en tijdens vredesmissies. Veteranen moeten ook kunnen rekenen op goede zorg wanneer zij lichamelijk of psychisch letsel aan hun uitzending over houden. Omdat de overheid besluit tot het uitzenden van militairen, heeft zij een verantwoordelijkheid voor de zorg van veteranen en hun relaties. Zij moeten kunnen rekenen op blijvende zorg als dit nodig is.

Erkenning en waardering voor veteranen

Alle veteranen hebben recht op erkenning en waardering van hun inzet en de risicoâs die zij hierbij hebben gelopen. Zij verdienen deze erkenning en waardering van de Nederlandse samenleving omdat zij ten dienste van Nederland zijn ingezet. In de Veteranenwet wordt vastgelegd dat het beleid van de overheid zich moet richten op het actief bevorderen van de erkenning en waardering voor veteranen.

Zorg

De Veteranenwet heeft een preventief karakter. De wet ziet onder andere toe op goede informatievoorziening over mogelijke gezondheidsproblemen en het zorgaanbod voorafgaande aan de uitzending. Ook is de zorg tijdens een uitzending in de Veteranenwet geregeld. Wanneer gezondheidsproblemen zich op enig moment na de uitzending toch voordoen, wordt zo snel mogelijk de juiste zorg geboden. Het doel is de veteraan zo snel mogelijk weer te laten deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Enkele maatregelen uit de Veteranenwet

Veteranenloket

Er zijn veel instellingen die zich bezighouden met veteranenzorg, waardoor het voor de veteraan en zijn relaties is vaak onduidelijk waar zij met een vraag terecht kunnen.. Deze onduidelijkheid wordt weggenomen door het Veteranenloket. Hier kunnen de veteraan en de relaties 24 uur per dag met àlle vragen terecht.

Zorgcoördinator

Wanneer de veteraan of de relatie naar het Veteranenloket belt met een zorgvraag, wordt er een zorgcoördinator toegewezen. De zorgcoördinator begeleidt de veteraan in het gehele zorgtraject.

Veteranenombudsman

De Veteranenombudsman is een substituut van de Nationale ombudsman. Bij dit onafhankelijke instituut kunnen veteranen die klachten of vragen hebben over de zorg terecht. De Veteranenombudsman brengt van zijn werkzaamheden verslag uit aan de beide Kamers der Staten-Generaal en aan de minister van Defensie.