Groen!

Oproep aan progressieven om wetsvoorstel âvrouwenquotaâ goed te keuren

door Eva Brems (federaal parlementslid) op 16 juni 2011 in "Diversiteit"

Vandaag vergadert de plenaire vergadering van de Kamer over het wetsvoorstel dat voor raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven en overheidsbedrijven quota oplegt waardoor deze minstens voor een derde uit vrouwen moeten bestaan. Voor de Ecolo-Groen !-fractie is dit een belangrijke stap om het glazen plafond weg te werken.

Eva Brems, Kamerlid Groen!: "Het glazen plafond blijft in vele sectoren van de samenleving hardnekkig aanwezig. De Raden van Bestuur van overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven zijn daar een duidelijk voorbeeld van, omdat de vertegenwoordiging van vrouwen daar zo extreem laag is. Maar het probleem stelt zich niet alleen daar. Voor onze fractie is deze wet dus geen sluitstuk, maar een maatschappelijk breekijzer. Als zélfs private bedrijven rekening moeten houden met gender, dan moeten de hoogste rechtscolleges, de universiteiten, de vakbonden, ... dat minstens in dezelfde mate doen."

Hoewel de groenen met 40% graag verder wilden gaan, zijn ze oprecht blij met het constructieve proces waarin aan dit voorstel is geschaafd tot er uiteindelijk een tekst voorligt waar zeker zes partijen zich kunnen in vinden, en dat bovendien tegemoet komt aan de opmerkingen van de Raad van State door een evaluatie te voorzien en de sanctie te verlichten.

De quotawet is een belangrijke wet, maar ook geen tovermiddel. De regering moet werk maken van flankerende maatregelen, met name op het vlak van sensibilisering en recrutering en het gebruik van de bestaande databanken van vrouwelijk talent.

Eva Brems: "De quota zijn een goede oplossing voor een hardnekkig probleem, maar dat betekent niet dat we blij zijn dat het op deze manier moet. Ik kan alleen hopen dat al degenen die de afgelopen maanden beweerd hebben dat dezelfde resultaten ook op vrijwillige basis bereikt konden worden de handschoen zullen opnemen, zodat ze de ruime deadline voor de vereiste gendervertegenwoordiging ook vlot halen."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=232923990051439&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-oproep-aan-progressieve n-om-wetsvoorstel-vrouwenquota-goed-te-keuren_2219.aspx&send=false&layo ut=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=ligh t&font&height=80

Contact: Eva Brems -