Politiebond ACP

AV: Kaders ACP-inzet CAO 2012 e.v. vastgesteld

Ruim 130 ACP-leden vanuit het hele land hebben gisteren (woensdag 15 juni) tijdens de Algemene Vergadering (AV), het hoogste bondsorgaan van de ACP, namens alle leden de kaders vastgesteld voor de ACP-inzet voor een nieuwe CAO Politie. Deze inzet is, na een goed en interactief debat, met en voor elkaar tot stand gekomen.

De inbreng van leden is altijd van groot belang voor de ACP-inzet voor een nieuwe CAO. Op basis van de input van leden en gelet op de ontwikkelingen binnen- en buiten de politiesector heeft de ACP voorafgaand aan de AV de belangrijkste thema's benoemd. Ook is ter voorbereiding op de AV aan de Landelijke en Regionale Raden gevraagd om hun prioriteiten te bespreken en hun inzet daarbij te formuleren. Deze voorstellen zijn voorafgaand aan de AV geïnventariseerd. De volgende drie hoofdthema's kwamen duidelijk naar voren: koopkracht, werkzekerheid en generatiewisseling in combinatie met secundaire arbeidsvoorwaarden. Op basis hiervan zijn tijdens de AV door afgevaardigde ACP-leden uit elke regio en het bondsbestuur de kaders voor de ACP-inzet vastgesteld.

Verwachtingen

De verwachtingen van leden werden meteen bij de ontvangst van de AV in beeld gebracht. De gehele AV werd namelijk op film vastgelegd, met voorafgaand korte interviewtjes met een aantal van de aanwezige leden over hun verwachtingen van de AV en hun persoonlijke wensen voor een nieuwe CAO. Een compilatiefilmpje van de AV zal op korte termijn op de site van de ACP worden geplaatst. Daarnaast was er speciaal voor deze AV een externe dagvoorzitter aangesteld. Ferdinand Fransen, voormalig presentator van onder andere het actualiteitenprogramma EenVandaag, nam deze taak op zich en voerde dit op een heldere en prikkelende wijze uit. Hierdoor konden dagelijks bestuursleden en onderhandelaars namens de ACP, Gerrit van de Kamp en Wiep van der Pal, zich volop richten op de punten die ingebracht werden door de aanwezige leden. Na een korte introductie gaf Ferdinand Fransen het woord aan ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Terugblik en vooruitblik

Gerrit gaf in een korte presentatie onder andere een terugblik op de vorige CAO-trajecten. Daarnaast gaf hij een vooruitblik op actuele ontwikkelingen die in de politiesector spelen, zoals de invoering van het LFNP, de vorming van de nationale politie, druk op de AOW en sociale voorzieningen en bezuinigingen van het kabinet. Al deze veranderingen zijn immers van invloed op de onderhandelingen voor de nieuwe CAO Politie. Tot slot benoemde Gerrit de drie hoofdthema's voor de ACP-inzet, gebaseerd op de uitkomsten van de ledenraadplegingen en een inventarisatie onder de Landelijke en Regionale Raden, zoals hierboven al genoemd.

Interactief

Na het benoemen van de drie thema's (koopkracht, werkzekerheid en generatiewisseling) en een korte inhoudelijke uitleg, gaf Gerrit van de Kamp het woord aan de aanwezige leden. Er was volop gelegenheid voor leden, onder wie de voorzitter van ACP Plus en ACP New Generation, om hun reactie te geven. De AV mondde daardoor uit in een interactieve en inhoudelijke bijeenkomst. Alle reacties werden middels een zogenoemde mindmap direct in beeld gebracht op een groot scherm voor in de zaal. Op deze manier was de inbreng van leden meteen zichtbaar en kon iedereen nog op- en aanmerkingen maken.

Kaders ACP-inzet CAO 2012 e.v.

Na de inbreng van de afgevaardigde leden trok het bondsbestuur van de ACP zich kort terug. Dit met het doel om conclusies te trekken uit het debat en om de besluitvorming van de AV voor te bereiden. Het bondsbestuur vroeg en kreeg uiteindelijk mandaat om de kaders verder uit te werken in een concrete inzet. De definitieve ACP-inzet voor de CAO 2012 e.v. volgt dus nog. Meer informatie over de hoofdlijnen van de ACP-inzet, zoals benoemd tijdens de AV, staat op www.acp.nl/cao. Deze webpagina is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe CAO-onderhandelingen en zal in aanloop naar de onderhandelingen worden gevuld met meer nieuws, veelgestelde vragen, filmpjes, etc.

---

16/06/11 15:44

---