D66

donderdag 16 juni 2011

Eindelijk een goede wet voor veteranen en thuisfront

Eindelijk een wet die erkenning, waardering en zorg voor veteranen en hun thuisfront vastlegt. D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi is gelukkig met het eindresultaat van de wet waar PvdA, D66, SP en GroenLinks maandenlang aan hebben gewerkt. Vandaag wordt op initiatief van deze partijen de Veteranenwet ingediend. "Militairen verrichten een belangrijke taak voor Nederland en leveren een bijdrage aan de internationale vrede en veiligheid. Dit onder gevaarlijke omstandigheden. Vandaag is een grote stap gezet naar de juridische erkenning voor deze mensen en hun achterban," aldus Hachchi.

Politieke consensus

De Veteranenwet wordt ondersteund door alle partijen in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen en de oppositie hebben een akkoord bereikt. Door de samenwerking met de militaire vakbonden ACOM en AFMP, met verschillende veteranenorganisaties, en bovenal door de vele gesprekken met veteranen en hun familieleden, heeft de Veteranenwet een breed maatschappelijk draagvlak gekregen.

Steun voor naasten

Dankzij deze wet zijn alle militairen met uitzendervaring veteraan, dus ook wanneer zij nog in dienst zijn van het ministerie van Defensie. Veteranen en hun relaties kunnen aanspraak doen op de regelingen die zijn opgenomen in de Veteranenwet. "Het is belangrijk dat ook naasten van veteranen gesteund worden. Wie achter blijft heeft het ook ontzettend moeilijk. De verantwoordelijkheid van de overheid ten opzichte van deze mensen staat nu ook vast in de wet," zegt Hachchi. Het veteranenbeleid wordt door de verankering in wetgeving toetsbaar en controleerbaar door de Tweede Kamer. Veteranen en hun relaties krijgen hiermee gegarandeerde rechten op erkenning, waardering en zorg.

Zorgplicht

De Veteranenwet heeft een preventief karakter. De wet ziet onder andere toe op goede informatievoorziening over mogelijke gezondheidsproblemen en het zorgaanbod voorafgaande aan de uitzending. Ook is de zorg tijdens een uitzending in de Veteranenwet geregeld. Wanneer gezondheidsproblemen zich op enig moment na de uitzending toch voordoen, wordt zo snel mogelijk de juiste zorg geboden. Het doel is de veteraan zo snel mogelijk weer te laten deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.