Nieuw-Vlaamse Alliantie


» N-VA wil iedereen correct laten ritsen

N-VA wil iedereen correct laten ritsen

klok 16 juni 2011

Ritsen moet prioritair opgenomen worden in de wegcode. Dat zegt Kamerlid Bert Wollants van de N-VA, die vandaag een wetsvoorstel indient dat het ritsen in de praktijk beter moet regelen. "Nu wordt ritsen aan de wegversmalling nog als asociaal beschouwd, terwijl het eigenlijk daar pas moet gebeuren," zegt Wollants.

Bij wegversmallingen waarbij het aantal rijstroken wordt verminderd, moet er geritst worden om het verkeer vlot te laten verlopen. Ritsen is in theorie een eenvoudig principe. Chauffeurs die op het resterende vrije vak rijden, laten elk om beurt een voertuig van op het rijvak dat afgesloten wordt, invoegen. Beide rijvakken schuiven zo in elkaar, als een ritssluiting.

Optimale wegcapaciteit Om de volledige wegcapaciteit te benutten is het van belang dat het invoegen pas gebeurt waar de wegversmalling begint. "Het ritsen is in ons land nog niet ingeburgerd. Tot aan de 'flessenhals' rijden en dan pas invoegen, wordt vaak als asociaal rijgedrag gezien" zegt Bert Wollants. Het principe wordt vaak fout toegepast waardoor de capaciteit vermindert en mobiliteitsproblemen worden veroorzaakt. Bij wegenwerken zorgt dit vaak voor fileproblemen.

"Ook Vlaams minister van Mobiliteit Crevits erkent het probleem en wil het ritsprincipe op de agenda van staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe plaatsen. Maar die is niet overtuigd van het nut om dit prioritair op te nemen in de wegcode. Om het Vlaams mobiliteitsbeleid de ondersteuning te geven die het verdient, heeft de N-VA alvast een wetsvoorstel ingediend om dit aspect te regelen. Dat voorstel neemt de Kamer vandaag in overweging," besluit Wollants. Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be