Nieuw-Vlaamse Alliantie


» N-VA wil sociaal verhuurkantoor in elke gemeente

N-VA wil sociaal verhuurkantoor in elke gemeente

klok 16 juni 2011

Het Vlaams woonbeleid schakelt sinds 1997 sociale verhuurkantoren (SVK'en) in. Die verhuurkantoren huren op de privémarkt woningen, die ze aan sociaal tarief doorverhuren aan mensen met een beperkt inkomen. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bevestigde aan Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) dat 63 gemeenten het vandaag nog zonder sociaal verhuurkantoor moeten stellen.

De voorbije jaren groeide de sector van de sociale verhuurkantoren sterk. Toch is er nog veel werk aan de winkel in kleinere gemeenten. Maar ook in steden als Lokeren, Geraardsbergen en Herentals is voorlopig nog geen spoor van een SVK. De grootste witte vlekken bevinden zich in de Kempen, de Rand en vooral in Oost-Vlaanderen. Daar zijn 28 gemeenten zonder SVK, bijna zoveel als in alle andere provincies samen dus!

De minister stelt in haar antwoord dat ze de `witte vlekken' zo snel mogelijk wil laten wegwerken. Het nieuwe subsidiedecreet voor de sociale verhuurkantoren dat de Vlaamse regering voorbereidt zal daarvoor een belangrijk instrument zijn. Ook overlappingen, waarbij in één gemeente meerdere SVK'en actief zijn, moeten binnenkort tot het verleden behoren. Nu zijn er nog overlappingen in dertien steden en gemeenten.

Marc Hendrickx beklemtoont dat sociale verhuurkantoren de private huizenmarkt toegankelijk houden voor mensen met een beperkt inkomen. Tegelijkertijd hebben ze op sociale bouwmaatschappijen voor dat ze flexibeler zijn bij het inspelen op dringende problemen. De N-VA meent dat elke Vlaamse gemeente nood heeft aan één verhuurkantoor op haar grondgebied. Een volledige dekking en het wegwerken van overlappingen moeten daarbij prioritair zijn. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be