Gemeente Bergen op Zoom


Raadsbijeenkomst burgerparticipatie

Op 30 mei 2011 heeft de raad zich laten informeren over de participatie van de burger in Bergen op Zoom.

Aanleiding vormde onder andere de evaluatie van `gebiedsgericht werken', de economische situatie (ombuigingen) en maatschappelijke ontwikkelingen. Belangrijkste conclusie: de raad wil graag met het college verder praten (oordeelsvormend) over burgerparticipatie. Sommige raadsleden gaven aan ook graag in overleg met elkaar te gaan om zo een zorgvuldige mening te kunnen vormen over de toekomst van burgerparticipatie in deze gemeente.

Hoe kunnen burgers meedenken, meepraten, meebeslissen en meedoen bij totstandkoming en uitvoering van gemeentelijk beleid. En dan zodanig dat het meerwaarde heeft. Dat is de centrale vraag van het project burgerparticipatie. Om daar antwoord op te kunnen geven heeft de gemeente in eerste instantie naar zichzelf gekeken en haar eigen `instrumenten' geëvalueerd. De gemeente heeft bijvoorbeeld onderzocht of de wijkleefbaarheidsbudgetten zijn gebruikt en of de adviesraden hun doel hebben bereikt. Daarnaast heeft de gemeente gekeken naar landelijke ervaringen.

Ook de raadsleden kregen maandagavond een blik in de landelijke ervaringen, via Jeroen den Uyl van Twijnstra Gudde. Hij nam de raadsleden mee - via het landelijk project Burgers aan het stuur - in een aantal lessen die zijn geleerd in de praktijk van burgerparticipatie in den lande.

Daarna lichtte wethouder Van der Wegen de denkrichtingen van het college toe, waarbij het accent ligt op meedoen en zelf doen door burgers. Te beginnen bij het betrekken van meer burgers bij beleid en de uitvoering daarvan. Van der Wegen haalde aan dat het belangrijk is te letten op het zelfregelend vermogen van de samenleving. `Er gebeurt al zoveel' en dit te faciliteren of juist ruimte te bieden. Ook technische ontwikkelingen, zoals social media zouden een plek kunnen vinden in de burgerparticipatie.

Deze bijeenkomst was een eerste stap van het traject leidend tot een advies over burgerparticipatie in de komende jaren, najaar 201.