Plan Nederland

Dag van het Afrikaanse kind: kinderen en jongeren vertellen

16 juni 2011

Vandaag wordt wereldwijd de Dag van het Afrikaanse Kind gevierd. De dag herdenkt de dood van honderden Zuid-Afrikaanse jongens en meisjes op 16 juni 1976 tijdens een massale demonstratie van kinderen en jongeren voor betere levensomstandigheden en beter onderwijs. Plan laat ter gelegenheid van de Dag van het Afrikaanse Kind, Afrikaanse kinderen en jongeren aan het woord. Zij vertellen over hun leven en hun toekomstdromen en hoe Plan daarin een rol speelt.

Amadou is 11 en komt uit Kameroen. Ooit was ze straatkind en zwierf door de sloppen van de Kameroense hoofdstad Yaoundé waar ze met bedelen overleefde. "Ik ben van huis weggelopen omdat ik het niet meer uithield. Er was altijd ruzie en ik wed heel vaak geslagen. Mijn vader heeft heel veel vrouwen en kinderen en die liggen steeds met elkaar overhoop. Maar op straat in Yaoundé was `t ook niet leuk. Gelukkig waren er weI andere straatkinderen en we zochten samen plekken om een tijdje te wonen. Ik heb op heel veel plekken gewoond, onder de brug, in lege gebouwen en zelfs buiten op de landjes aan de rand van de stad." Amadou zwerft niet meer. Ze woont inmiddels in een opvanghuis van Plan en gaat weer naar school. Amadou: "Het leven is véél fijner nu."

Bijna uitgehuwelijkt
Leticia uit Burkina Faso was 10 toen haar ouders besloten dat het tijd was dat ze trouwde. Dus werden de festiviteiten in gang gezet om haar huwelijk te bekrachtigen met de man die haar ouders voor haar hadden uitgezocht. "Maar ik wilde nog niet trouwen", vertelt Leticia. "En helemaal niet met een vreemde, oude man." Ze vluchtte uit haar dorp en vond een veilig onderdak in een kostschool van Plan, waar ook kinderen zonder financiële middelen welkom zijn. Leticia, die nog nooit naar school was geweest, leerde in recordtijd lezen en schrijven en maakte in één jaar de hele basisschool af. Ze is nu 15 en droomt van een universitaire opleiding.

Kijk voor meer verhalen van Afrikaanse kinderen en jongeren op www.plan-international.org

""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20