Waterschap Brabantse Delta


bereikt

Hoogste punt nieuwbouw slibverwerking bereikt

Publicatiedatum : 16 juni 2011

Tegelijkertijd is met de aannemer Cofely een intentieverklaring ondertekend voor het onderhoud aan de apparaten en installaties voor de eerste tien jaar. De viering werd bijgewoond door Wethouder Willems van Breda en waterschapsbestuurder Theo Schots.

Nieuwveer zuivert afvalwater van Breda en omstreken. Per uur komt 16,5 miljoen liter afvalwater aan. Vanaf 2012 wordt het slib op zuivering Nieuwveer mechanisch ingedikt, vergist en ontwaterd afgevoerd naar de Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) in Moerdijk.

Goed voor het milieu

De nieuwe slibverwerking levert straks een forse bijdrage aan de milieudoelstellingen van het waterschap. Met de nieuwe installatie verandert het waterschap het slibverwerkingsproces waardoor energie uit het slibverwerkingsproces wordt gehaald, terwijl er nu nog juist veel energie ingestopt wordt. Door het gas te gebruiken dat vrijkomt uit de nieuwe slibgisting verminderen de kosten van energie-inkoop van de zuivering met 50 procent.

De nieuwe slibverwerking van de zuivering Nieuwveer bestaat onder meer uit voorraadtanks, een roostergoedgebouw, een slibverwerkingsgebouw, een slibverwarmingsgebouw, een 25 meter slibgistingstank, een biogashouder, en motoren die dat biogas omzetten in stroom en warmte.

Bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel van de nieuwe installatie is dat er straks een einde komt aan de 24-uurs bezetting van de zuivering Nieuwveer omdat de slibverwerking voortaan in dagdienst plaats vindt. Volgens projectleider Frank van Zijl van de afdeling Bouwzaken ligt het bouwproces goed op schema: "De afgelopen tijd hebben zowel de medewerkers van het waterschap als de aannemer de handen flink uit de mouwen gestoken. De verwachting is dat de installatie volgens planning in het voorjaar van 2012 opgeleverd wordt. Voor de bouwvakantie staan de meeste tanks en de gebouwen in de ruwbouw. Ook staan er al veel van de belangrijkste apparaten. Na de bouwvak gaat de aannemer verder met het verbinden en inregelen van de elektrische en werktuigbouwkundige apparaten." Met de nieuwbouw van de slibverwerking Nieuwveer is een bedrag van 20 miljoen euro gemoeid.

Ondertekening van het contract Frank in gesprek met wethouder en db-lid Aanwezigen

-