Gemeente Eijsden-Margraten

Werelddag tegen ouderenmishandeling

Persbericht

Zuid-Limburg, 16 juni 2011.

15 Zuid-Limburgse organisaties binden strijd aan tegen ouderenmishandeling

Op de werelddag tegen ouderenmishandeling, woensdag 15 juni 2011, hebben in Zuid-Limburg 15 organisaties tijdens een startbijeenkomst officieel de strijd aangebonden tegen ouderenmishandeling. Dit hebben zij gedaan omdat uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de twintig ouderen te maken heeft met een vorm van mishandeling.

Dit is echter het topje van de ijsberg: het komt vaker voor dan we denken. Voor Zuid-Limburg zou dat betekenen dat er minimaal 6000 ouderen mishandeld worden. Echter, in 2010 zijn er bij het Steunpunt Huiselijk Zuid Limburg slechts 25 meldingen binnengekomen. De 15 organisaties gaan er van uit dat dit geen reëel beeld is van Zuid-Limburg en ze willen graag samen deze vermoedde, maar nog verborgen oudermishandeling boven tafel krijgen.

De bijeenkomst van 15 juni was een eerste stap om ouderenmishandeling op de agenda te krijgen van de organisaties die zich bezig houden met ouderenzorg. Naast de hulpverlenende instellingen waren politie en enkele gemeenten aanwezig. Zij gaan samen de strijd aan tegen ouderenmishandeling door in hun organisatie aandacht te vragen voor het onderwerp. Professionals krijgen geleerd hoe ze ouderenmishandeling kunnen herkennen en welke stappen ze moeten zetten om de situatie van de oudere te verbeteren.

Ouderenmishandeling komt voor in gezins- of familierelaties, maar ook in relaties met beroepskrachten. De oudere is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van degene die mishandelt. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief (nalaten van handelingen) gedrag. Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling.

Soms is de mishandeling het gevolg van overbelasting van de mantelzorger, we noemen dat ontspoorde zorg. Er hoeft dan geen sprake te zijn van opzet. De verzorgers beseffen vaak niet dat ze te ver gaan. Hun acties komen regelmatig voort uit onmacht en zijn eigenlijk een noodkreet.

Er zijn vele vormen van ouderenmishandeling, namelijk:


* Lichamelijk geweld

* Psychische mishandeling

* Verwaarlozing

* Seksueel misbruik

* Schending van rechten

* Financiële uitbuiting

De verwachting is dat ouderenmishandeling toeneemt. Door de dubbele vergrijzing (meer ouderen en hogere leeftijd) zullen er steeds meer mensen zijn die afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Hierdoor zal ook het beroep op mantelzorg groeien en het risico op ontspoorde zorg toenemen.

Bij een vermoeden van ouderenmishandeling kan contact opgenomen worden met het Steunpunt Huiselijk Geweld. Het Steunpunt Huiselijk Geweld is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur op tel: 0900 126 2626 of via

e-mail: huiselijkgeweld@ggdzl.nl . Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website:www.huiselijkgeweldlimburg.nl