Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 6 juni 2011

NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL
Nieuw filmfestival van 16 t/m 19 juni aan de IJ-promenade in Amsterdam-Noord

EYE Film Instituut Nederland presenteert North by Northwest, een nieuw filmfestival voor jong en oud met livemuziek, cross-over performances, kinderworkshops en bijzonder eten. Van 16 tot en met 19 juni zet EYE vier dagen lang zijn kamp op aan de IJ-promenade in Overhoeks (Amsterdam-Noord), de toekomstige locatie van EYE. Niet alleen steekt EYE het IJ over maar ook de films zijn in beweging, losgebroken van de traditionele vertoningsplekken. Met optredens van bands als 65Daysofstatic en The Moi Non Plus die nieuwe soundtracks spelen bij de klassieke films Silent Running en Eraserhead en kunstenaars die beamen op alles wat los en vast zit, is niets en niemand aan plaats of traditie gebonden. Film is overal. North by Northwest, 16 t/m 19 juni 2011, IJ-promenade, Overhoeks (Amsterdam Noord).

Naast de bouwplaats van het nieuwe EYE-gebouw verrijst een spectaculaire witte opblaas-dome van negen meter hoog en met een oppervlakte van 260 m , waar dagelijks films op vier projectieschermen worden vertoond. 's Middags draaien er kinder- en familiefilms, 's avonds auteursfilms en (cult)klassiekers voor volwassenen. Iedere avond zijn er filmperformances. Na het succes van de Canta Drive-in bioscoop vorig jaar krijgt deze een vervolg op het North by Northwest festival. Waaghalzen maken een exclusieve spooktocht door het nog in aanbouw zijnde EYE-gebouw. Tegen de nacht veranderen Subbacultcha! en Dog Day Disco de dome in een feestzaal, met films, dj's en optredens van onder andere het Nieuw Zeelandse Bachelorette en 'British rising star' Star Slinger.

In de bijlage staat het gehele North by Northwest-programma per dag.

Enkele hoogtepunten uit het omvangrijke programma:

65Daysofstatic (UK): Silent Running
De vierkoppige band 65Daysofstatic uit Sheffield combineert probleemloos breakbeats met prachtige pianopartijen, nerveuze, hoekige drums en vernietigende noiseriffs. 65Daysofstatic is een ware live sensatie. Voor het eerst maakten de vier muzikanten een filmscore, en wel voor Douglas Trumbulls klassieke sciencefiction Silent Running (1972). Deze bijzondere show van 65daysofstatic is in Nederland exclusief te zien op North by Northwest.

Canta drive-in en Cant-a-Dance
Bij de Canta drive-in geen Amerikaanse benzineslurpende sleeën, maar kleine, handige stadswagentjes, de Canta's. Eigen Canta's en leen-Canta's parkeren op het brede fietspad van het Oeverpark. Hier draait de discoklassieker Saturday Night Fever (John Badham, 1977). Voorafgaande aan de drive-in kan iedereen meedoen aan een Canta-choreografie. Inspiratiebron hiervoor is de happening 'Autobodys' die pop art-kunstenaar Claes Oldenburg in 1963 organiseerde op een parkeerterrein in Los Angeles. EYE uploadt de Cant-a-Dance naar YouTube als 's werelds eerste Canta-choreografie.

The Moi Non Plus vs Eraserhead
Dit Amsterdamse noise-sample duo speelt live een nieuwe soundtrack bij de surrealistische debuutfilm van David Lynch: Eraserhead (1977). Een intrigerende performance waarin The Moi Non Plus met samples, loops en noise een onvergetelijke soundtrack opvoert van deze cultklassieker. I.s.m. Unheard Film Festival

Kingalita en The Very Good Band : Kalabaka
De Hongaarse zangeres/dj Kingalita en The Very Good Band maken meeslepende gypsy-muziek bij een reisfilm uit het historisch archief van EYE: Kalabaka (Fred von Bohlen-Hegewald, 1926). Kingalita en The Very Good Band staan internationale bekend om hun opzwepende oriëntaalse gypsy-cross-over muziek en hun energieke en charismatische optredens.

Rocket Cinema 2011 Preview: Het Avontuur
Alec Smart, het pseudoniem van DJ/producer Gary Shepherd, draait bij Voyage a travers l'impossible (1904) van Georges Méliès een 'fusion of breakbeatelectromashup tunes'. DJ Tomato van het collectief SCHIJFRIJDERS mixt techno, electro, breaks en house tot een nieuwe score voor La maschera del demonio (Mario Bava, 1960).

Kinderworkshops en Vliegerfestival
De Taartrovers begeleidt groepjes kinderen in een ondersteboven studio. Op de vloer van de dome bouwen kinderen een tweedimensionaal landschap van vilt, papier en andere attributen. Ze zijn decorbouwer, acteur en regisseur van een korte live action animatiefilm die ze live op het grote scherm kunnen zien.

Meer informatie (