Raad van State


donderdag 16 juni 2011
10.00 uur
Zitting over de zogenoemde Vogelaarheffing die het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) in 2008 en 2009 heeft opgelegd aan een groot aantal woningcorporaties. De Vogelaarheffing is ingevoerd om corporaties die in achterstandswijken actief zijn, bij te staan. Alle woningcorporaties in Nederland dragen een bedrag af aan het CFV, die het geld vervolgens weer verdeelt over de corporaties die de veertig Vogelaarwijken moeten opknappen. Het gaat om EUR 75 miljoen per jaar. De woningcorporaties hebben meebetaald aan het fonds, maar veel van hen vonden de heffing onrechtvaardig en kwamen daarom in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Zo zou de heffing in strijd zijn met het verbod op onteigening en zijn er corporaties buiten de Vogelaarwijken die het geld harder nodig hebben. De rechtbank oordeelde in november 2010 dat niet uitgesloten is dat de heffing ongeoorloofde staatssteun is. Bovendien werd de heffing naar haar oordeel in 2008 zo laat opgelegd, dat de corporaties er geen rekening mee hadden kunnen houden. Daarom vernietigde de rechtbank de besluiten van het CFV waarbij de heffingen waren opgelegd. Zowel het CFV als een groot aantal corporaties komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het CFV bestrijdt dat de heffing ongeoorloofde staatssteun is. De corporaties vinden dat zij ten onrechte hebben meebetaald aan het opknappen van de Vogelaarwijken en willen dat het CFV hun bijdragen terugbetaalt. (zaaknummer 201100211/1)

10.30 uur

Zitting over de boetes die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft opgelegd aan kinderdagverblijf Kidsstop aan de Lage Bothofstraat in Enschede. Het gemeentebestuur heeft boetes van in totaal EUR 33.000 opgelegd, omdat bij onaangekondigde inspecties door de GGD onvoldoende en ongekwalificeerd personeel bij Kidsstop was aangetroffen. Bovendien bleek een aantal medewerkers geen 'verklaring omtrent het gedrag' te hebben en was de registratie van ongevallen met kinderen onvolledig. Het gemeentebestuur heeft ook dwangsommen opgelegd om te voorkomen dat Kidsstop opnieuw de regels zou overtreden. De rechtbank in Almelo heeft in februari 2010 een eerder beroep van Kidsstop gedeeltelijk gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur wel de boetes, maar niet de dwangsommen mogen opleggen omdat er geen direct gevaar was dat de regels 'met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' zouden worden overtreden. Zowel Kidsstop als het gemeentebestuur zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoekt Kidsstop de Raad van State ook de boetes voorlopig te schorsen. Het gemeentebestuur verzoekt de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103651/2) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Lochem van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010'. In dit plan is onder meer geregeld dat een perceel naast bospark Ruighenrode een recreatieve bestemming krijgt. De Vereniging van Eigenaars Bospark Ruighenrode is het niet eens met die bestemming. De vereniging is bang dat er een woonzorgcomplex kan worden gerealiseerd op dat perceel. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 01101467/2)
verwachten enkele particulieren geluid- en lichthinder. Vanwege de hoeveelheid partijen is de zaak ook op woensdag 15 juni jl. op zitting behandeld. (zaaknummer 201000106/1)
Zitting over de aanwijzing door de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken van het Natura 2000-gebied 'Leekstermeergebied' als een speciale beschermingszone op grond van de Vogelrichtlijn. In het aanwijzingsbesluit staat welke kwetsbare vogels in het gebied bescherming krijgen. Onder meer afdeling Roden van IVN en enkele particulieren zijn tegen het aanwijzingsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het gebied opnieuw wordt ingericht als waterbergingsgebied en dat daarom een deel van het bos Groot Waal moet worden gekapt. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het aanwijzingsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103126/2) 13.30 uur
wethouders van Doetinchem heeft verleend voor de interne verbouwing van de monumentale villa Huize Lamsweerde aan de Keppelseweg in Doetinchem. In de villa wil het Leger des Heils 24 wooneenheden creëren voor de opvang van dak- en thuislozen. Sommigen van hen hebben psychische problemen. De stichting Wat Een Heerlijk Land vindt dat de opvang in deze zogenoemde Domus-voorziening in strijd is met de maatschappelijke bestemming uit het bestemmingsplan en met de bouwregels. Ook had het gemeentebestuur volgens haar de bouwvergunning moeten aanhouden, omdat voor de opvang ook nog een milieuvergunning nodig is. Daarom is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen verklaarde een eerder beroep van haar ongegrond. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt de stichting de Raad van State de bouwvergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201106370/2)