GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Rotterdamse bezuiniging veroorzaakt 20.000 geraniumgezinnen'

Rotterdam, 16 juni 2011

Er komen 20.000 Rotterdamse geraniumgezinnen bij, gezinnen waarvan vader of moeder thuis achter de geraniums belandt, in plaats van aan het werk kan. Dat is volgens de Rotterdamse GroenLinks-fractie het effect van de bezuinigingsvoorstellen van het college van VVD, CDA, PvdA en D66 op onderwijs, participatie en werk. 'Een jaar geleden beloofde het college nog om 10.000 mensen aan een baan te helpen, nu verdwijnen er 20.000 extra Rotterdammers werkloos achter de geraniums', zegt fractievoorzitter Arno Bonte.

Het college heeft vandaag in zijn 'kaderbrief' laten weten in de komende vier jaar honderden miljoenen te willen bezuinigen op het beleidsveld Sociale Zaken. Vooral in het budget voor projecten om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen wordt flink gesneden, maar ook op de armoedebestrijding wordt fors gekort. 'Kwetsbare gezinnen worden dubbel getroffen', constateert Bonte. 'Door de bezuiniging op het participatiebudget komen er steeds meer gezinnen bij waarvan de vader of moeder zonder werk thuiszit. Diezelfde gezinnen worden getroffen door de bezuiniging op de bijzondere bijstand, waardoor zoon of dochter niet meer naar de sportclub of op schoolreis kan'.

Bonte vindt dat het stadsbestuur verkeerde keuzes maakt. 'Aan de ene kant geeft het college tientallen miljoenen uit aan cadeautjes als de verlaging van de OZB, de parkeertarieven en de reclamebelasting, maar aan de andere kant worden de meest kwetsbare Rotterdammers in de steek gelaten'. GroenLinks presenteert deze maand een alternatieve kaderbrief met een 'solide en solidair' bezuinigingspakket.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: