Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

8 juni 2011

Symposium over betrouwbaarheid media in de afgelopen tweeduizend jaar

Discussies over media en vertrouwen zijn van alle tijden

Media spelen een belangrijke rol bij het communiceren van vertrouwen. Maar wie of wat bepaalt de (on)betrouwbaarheid van een medium? Tijdens het symposium Trust and Emerging Media aan de Universiteit Utrecht belichten experts de relatie tussen media en vertrouwen aan de hand van verschillende media uit de afgelopen tweeduizend jaar. Het blijkt dat discussies over media en vertrouwen al spelen sinds de oudheid en sindsdien nooit meer zijn verstomd. Het symposium vindt plaats op donderdag 16 juni en wordt georganiseerd vanuit het Utrechtse focusgebied Cultures & Identities.

Een bekende klacht in de huidige digitale informatiesamenleving is dat de nieuwe media steeds minder betrouwbaar zijn. Woord en beeld zijn online makkelijk te manipuleren waardoor de oorspronkelijke bedoeling en context van een boodschap verloren dreigen te gaan, en misleiding en plagiaat op de loer liggen. Tijdens het symposium wordt besproken hoe het komt dat we ondanks het 'verval' van betrouwbaarheid toch meer via de media communiceren dan ooit. Voor wie is betrouwbaarheid eigenlijk een probleem en is dat probleem wel nieuw?

Papyrus en Pixel
Sprekers uit het binnen- en buitenland laten zien dat discussies over vertrouwen en media van alle tijden zijn: Van het gesproken woord via de handgeschreven en de gedrukte media naar de elektronische audiovisuele media. Welke strategieën bedacht een spreker tweeduizend jaar geleden om zijn woorden geloofwaardig over te laten komen? En wat voegen plaatjes toe aan het geschreven woord in een samenleving waar alleen de elite kan lezen? En hoe komt het dat we een aswolk op een foto zien, ook wanneer er geen aswolk is afgebeeld?

Cultures & Identities - Changing Literacies

Binnen het focusgebied 'Cultures and Identities' van de Universiteit Utrecht wordt onderzoek gedaan naar een breed spectrum aan culturele verschijnselen in hun sociale en politieke context. Ook disciplines als theologie, genderstudies, kunstgeschiedenis en mediastudies vallen hieronder. De onderzoekslijn 'Çhanging Literacies' stimuleert de dialoog tussen geesteswetenschappers en maatschappelijke partners over vraagstukken op het gebied van mediageletterdheid. 'Changing Literacies' is partner van Mediawijzer.net.

Symposium Trust & Emerging Media

Donderdag 16 juni 2011, 9.30-17.15 uur, Drift 21 (Sweelinckzaal), Utrecht. Journalisten zijn ook van harte welkom en kunnen zich aanmelden via onderstaande contactpersoon.

Meer informatie

Zie ook de website over het symposium.



Universiteit Utrecht