Ingezonden persbericht



** PERSBERICHT **

12 Toppers op de bühne in Aalsmeer.
Jong ondernemerstalent strijdt om landelijke titel 'Studentenbedrijf van het jaar'

Den Haag, 8 juni 2011

Op donderdag 16 juni bruist het in de Crown Business Studio's in Aalsmeer van ondernemerschap en creativiteit. Twaalf studentenbedrijven strijden in diverse categorieën om het Nederlands kampioenschap. Tijdens de Nationale finale van stichting Jong Ondernemen wordt de winnaar van de ondernemerscompetitie voor MBO en HBO/WO studentenbedrijven gekozen. Tevens wordt bekend welk studentenbedrijf het afgelopen jaar het meest innovatieve product in de markt heeft gezet en welk studentenbedrijf het meest duurzaam heeft ondernomen. De finalisten moeten de jury overtuigen door middel van een zelfgemaakt filmpje, bedrijfspitch en door adequaat antwoord te geven op vragen van de jury. De studentenbedrijven zijn geselecteerd via een regiofinale en halve finale. Bij iedere ronde vielen teams af en bleven de besten over. Op 16 juni wordt tevens beslist welk studentenbedrijf het meest duurzaam/innovatief is. Een niet onbelangrijke titel, want duurzame en innovatieve producten en diensten zullen in de toekomst steeds belangrijker worden.

Wie zijn de finalisten
De producten en diensten van de studentenbedrijven zijn divers en origineel. Bus Stop Bakery van Fontys Hogeschool in Tilburg neemt het in de HBO/WO categorie op tegen Vinyl Fantasy, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Card Care, Hanzehogeschool Groningen, Pure Alpha, Universiteit Maastricht. Voor het MBO zijn Bûtensport Friesland, Friesland College CIOS Heerenveen, Trainews, Hoornbeeck College Goes, Calendar Company Hoornbeeck College Rotterdam en Knetter van Rijn IJssel Arnhem de finalisten.

Innovatief en duurzaam
ONS van Hogeschool Utrecht en Simple Smart Innovations van Haagse Hogeschool nemen het tegen elkaar op in de categorie innovatie. Enjoyourplanet, Fontys Hogeschool Eindhoven en Kartonext, Radius college ROC, West Brabant staan tegenover elkaar in de categorie duurzaamheid. Meer informatie vindt u op onze website

Hoofdprijs: de Europese finale
Het winnende MBO team neemt het tijdens de European Company of the Year Competition op tegen ongeveer 30 andere teams uit Europa. Deze internationale finale vindt plaats in Oslo, begin augustus. Het beste HBO team gaat in juli in Madrid de strijd aan met ongeveer 14 teams uit Europa bij de European Enterprise Challenge. Deze competities worden georganiseerd door onze Europese organisatie. Vorig jaar won Greeny Game de Europese finale en heeft daardoor een enorme boost gekregen in haar bedrijf.

Wie zitten in de jury?
De teams worden kritisch ondervraagd en positief beoordeeld door de jury. Dit jaar zitten Lex Bijns van Cheaptickets, Lieke Lamb van Trendwatcher, Aart van Veller van Wij zijn koel, Rinke Zonneveld van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Arletta de Bis van NBA in de jury.

Inspirerend programma
Op 16 juni wordt voor iedereen een interessant programma aangeboden. Behalve de pitches van de studentenbedrijven biedt de Kamer van Koophandel een workshop Speeddaten met het bedrijfsleven aan. In korte tijd kunnen de finalisten bedrijven uit de regio leren kennen en sparren over ondernemersvraagstukken.

Ondernemerschap ervaren
De bedrijven zijn onderdeel van het Jong Ondernemen onderwijsprogramma, waarbij studenten onder begeleiding een eigen bedrijf oprichten. Ze bedenken een (innovatief) product, houden marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Om bedrijfskapitaal te winnen, moeten ze zoveel mogelijk aandelen verkopen. Aan de aandeelhouders moeten ze dan ook verantwoording afleggen. Op die manier ervaren ze zelf wat ondernemerschap inhoudt. Dit jaar doen meer dan 900 MBO- en HBO/WO-studentenbedrijven (ca 10.000 studenten) mee aan het programma van Jong Ondernemen in het MBO en HBO.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Crown Business Studio's, Kamer van Koophandel, Agentschap NL, Van der Linde catering en Eventec.

(einde bericht)