Gemeente Culemborg

Pieter van Vollenhoven bij première Nie Swart Nie Wit Nie

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven woont op 16 juni de première bij van theatervoorstelling Nie Swart Nie Wit Nie in Culemborg. De commissaris van de Koningin, de heer Clemens Cornielje en het voltallige college van B&W van de gemeente Culemborg zijn ook aanwezig. De première vindt plaats in theater De Fransche School en begint om 20.30 uur.

Nie Swart Nie Wit Nie is een ambitieus initiatief van 21 VWO-leerlingen van openbare scholengemeenschap Lek en Linge om een theaterproductie op te zetten over het leven van jongeren in de Kaapse township Manenberg. Het is de afsluiting van een bijna twee jaar durend schoolproject over de leefsituatie in Zuid-Afrika. In oktober 2010 hebben de leerlingen acht dagen doorgebracht in het township Manenberg om ervaringen uit te wisselen met Zuid-Afrikaanse jongeren en om te repeteren voor de theaterproductie Nie Wit Nie Swart Nie, waarin ook drie Zuid-Afrikaanse jongeren mee doen.

In de theatervoorstelling ontmoeten de werelden van Nederlandse jongeren en jongeren in Zuid-Afrika elkaar. Enerzijds lijken ze niks met elkaar te maken te hebben, anderzijds zingen ze dezelfde liedjes van de radio mee. Allemaal zijn ze op zoek naar geluk. Bij die zoektocht is vrijheid een belangrijk thema: hoe ben je wel en niet vrij? In Nederland valt er veel te kiezen. Soms zo veel dat je het benauwd krijgt. In Manenberg zijn de moeilijke omstandigheden bepalend voor wat er kan. Zeven meiden (Daniëlle, Rosa, Lotte en Bregje uit Culemborg en Aziza, Tasneem en Jacqueline uit Manenberg) werken aan één voorstelling; allemaal vrij om er wat moois van te maken.

Culemborg heeft een speciale band met Kaapstad. Ooit stichtte Culemborger Jan van Riebeeck de Kaapkolonie in het meest zuidelijke puntje van Afrika. Nu strekken zich daar de Cape Flats uit, met tientallen kilometers krotten en verpauperde wijken, waaronder township Manenberg. Sinds 2005 verenigen inwoners zich in de stichting Proudly Manenberg. Onder het motto 'een verloederde samenleving verdient een grondige aanpak' streeft de stichting naar een leefbaar en waardig Manenberg. Een omgeving zonder drugs, alcohol, seksueel geweld, vroegtijdig schoolverlaten en invloed van jeugdbendes. De stichting ontvangt financiële middelen en projectsteun van de gemeente Culemborg en de Stichting Culemborg en Ontwikkelingssamenwerking (SCOS).

Nie Swart Niet Wit Nie gaat in première op 16 juni 2011. In Zuid-Afrika is dat de Dag van de Jeugd, die vanaf 1976 wordt gehouden nadat scholieren in Soweto in opstand kwamen tegen de apartheid. De voorstelling is verder nog te zien op 23, 24, 25 en 26 juni. Kijk voor meer informatie en voor het reserveren van kaarten op www.nieswartniewitnie.nl




Gemeente Culemborg