Ingezonden persbericht


Slagwerk Den Haag persbericht,

2 juni 2011

Amerikaanse componist bij première nieuw werk Slagwerk Den Haag

Michael Gordon's Timber beleeft wereldpremière en cd-presentatie in het bijzijn van de componist

De bekende componist Michael Gordon komt 16 juni zelf de wereldpremière in Den Haag bijwonen van Timber dat hij voor Slagwerk Den Haag componeerde. Timber wordt volledig gespeeld op simantra's, slagwerkinstrumenten die lijken op houten balken. Door de opstelling van het publiek rondom de slagwerkers krijgt het licht hypnotiserende, bijna spirituele geluid extra kracht.

Michael Gordon is een vermaard componist van nieuwe muziek. Op 16 juni zal Gordon aanwezig zijn bij de wereldpremière van Timber. Het uitvoeren van Timber gebeurt op een opvallende presentatiewijze, met publiek om de spelers heen zittend. Dit versterkt het hypnotiserende, bijna spirituele geluid dat het samenspel van de slagwerkers teweegbrengt. Michael Gordon is lid van het prestigieuze Amerikaanse collectief Bang on a Can. Dat collectief zet zich in de voor de ontwikkeling van eigentijdse muziek van de oprichters Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe, middels een eigen ensemble (Bang on a Can All Stars), cd-label (Cantaloupe) en festival. Slagwerk Den Haag speelde in 2010 op het Bang on a Can Marathon in New York.

Timber is een muziekstuk voor zes slagwerkers dat door Gordon speciaal voor Slagwerk Den Haag geschreven is. In samenwerking met de SDH-spelers ontstond de keuze om het werk uit te voeren op simantra's, slagwerkinstrumenten die op het oog veel weg hebben van houten balken. Het werk is tijdens een tournee van 28 voorstellingen door Nederland en Duitsland gebruikt voor een samenwerking tussen Slagwerk Den Haag en danscollectief Club Guy and Roni in de uitvoering Pinball & Grace. Nu is de muziek voor het eerst integraal te horen als muziekstuk.

Bij de wereldpremière op 16 juni in Theater Korzo, Den Haag zal ook de cd gepresenteerd worden van Timber. De luxe uitvoering van de cd is verpakt in een houten doosje en wordt uitgegeven op het Cantaloupe-label. Tijdens de uitvoeringen van 16 juni in Theater Korzo en 17 juni in Ostadetheater Amsterdam zal de cd verkrijgbaar zijn tegen een extra voordelige introductieprijs.

Vóór Timber zal in Theater Korzo het laboratoriumproject KOnStruct.2 plaatsvinden, een samen­werkingsproject van Slagwerk Den Haag, Theater Korzo en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Studenten en leden van Slagwerk Den Haag werken samen aan nieuwe ideeën, waaronder werk in ontwikkeling van componist Gabriel Paiuk.

Slagwerk Den Haag speelt Timber van Michael Gordon

16 juni, theater Korzo, Den Haag www.korzo.nl 22.00u ¤7,50 / ¤17,50 Michael Gordon is aanwezig.

(voorafgegaan door KOnStruct.2, 20.30u ¤6,- / ¤10,- Er zijn ook voordelige combi-tickets beschikbaar)

17 juni, Ostadetheater, Amsterdam www.ostadetheater.nl 20:30 ¤6,- / ¤12,50

Bezoek voor meer informatie over Slagwerk Den Haag www.slagwerkdenhaag.nl

Een recensie n.a.v. een voorvertoning beschreef (Gonzo, 26 febr. '11):

'Timber blijkt een wervelend stuk - een ritmische spiraal van repeterende geluidsclusters, geslagen in een strak ritme waarin subtiele boventonen langzaam komen bovendrijven.

Dankzij de speakers en de geluidswanden die rondom dit podium staan, is het geluid overal anders. Hier is het schril en dun, daar is het log en zwaar. Zo blijkt Timber een waarachtig stukje 'ambient' te zijn. Zelfs de sceptici laten zich overhalen en een daverend applaus volgt'.



Ingezonden persbericht