Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 juni 2011

Theaterwereld maakt zich hard voor behoud Theater Instituut Nederland

Actie in theaters en via Youtube

Op donderdag 16 juni wordt bij voorstellingen door heel Nederland actie gevoerd voor behoud van het Theater Instituut. Schouwburgen, acteurs, zangers en dansers roepen met het voorlezen van een statement het Nederlandse publiek op de handtekeningenactie op www.tin.nl/petitie te steunen.

Deelnemers aan de actie zijn onder andere de cast van de producties van Stage Entertainment zoals Mary Poppins, Zorro, La cage aux folles en Petticoat. Verder neemt Huub Stapel stelling tijdens zijn voorstelling in Heerlen en wordt er donderdag een statement voorgelezen in M-lab, theater Pepijn en bij Het Nationale Toneel.

Theaterpersoonlijkheden als Halina Reijn, Youp van 't Hek en Jon van Eerd werkten mee aan een speciaal actiefilmpje dat nu te zien is op Youtube. Ook met dit filmpje wordt het Nederlandse publiek opgeroepen om de petitie voor behoud van het TIN te tekenen.

Afgelopen vrijdag liet staatssecretaris Halbe Zijlstra zwart op wit weten dat er vanaf 2013 een abrupt einde komt aan de subsidie voor het TIN. Dat betekent het einde van een unieke theatercollectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, presentaties en tentoonstellingen.

Met de verzamelde handtekeningen - inmiddels meer dan 13.000 in één week - wil het TIN de Tweede Kamer op 27 juni overtuigen zich tegen voornemens van Zijlstra uit te spreken.




Ingezonden persbericht