Ingezonden persbericht


SCHUNCK* zet bibliotheekvernieuwing landelijk op de kaart met boek1boek

Over een boom die blaft en meer leesplezier

30 juni viert SCHUNCK* bibliotheek een mijlpaal in de ontwikkeling van boek1boek. De bibliotheek bedacht de formule voor de digitale bibliotheek voor het basisonderwijs in 2004, als een alternatief voor de bibliobus. Inmiddels is boek1boek actief in Overijssel, Brabant en Flevoland en onderzoeken grote steden als Rotterdam de mogelijkheid om de webportal op grote schaal in te zetten. Dankzij een innovatiesubsidie van het ministerie van OC&W in 2010 ligt er een klant-en-klaar product waarmee bibliotheken en scholen in een handomdraai aan de slag kunnen met boek1boek.

In 2009 ontving SCHUNCK* bibliotheek voor de verdere ontwikkeling van boek1boek, dat op dat moment in Parkstad Limburg door 45 scholen en 3000 leerlingen gebruikt werd, E 1.065.000,- van het ministerie van OC&W. Deze subsidie maakt deel uit van een totale investering van E 20.000.000,- die het ministerie beschikbaar stelt voor innovatie van de bibliotheekbranche en de ontwikkeling van de landelijke digitale bibliotheek. Boek1boek zorgt in deze digitale context voor een structurele en duurzame samenwerking tussen de bibliotheken en het primair onderwijs. Het aantal leden stijgt sinds de uitbreiding van het project in 2010 snel. Alleen al in Limburg bereikt boek1boek, mede dankzij samenwerking met de onderwijskoepels Movare en Innovo die boek1boek aanbevelen op ruim 120 scholen, 5500 leerlingen. In de loop van het schooljaar 2011/2012 zal de webportal in heel Nederland voor 8.000 tot 10.000 scholieren deel uitmaken van een integraal taal- en leesbevorderingsarrangement.

Een koffer vol nieuwe producten
Voor de landelijke uitrol heeft SCHUNCK* Bibliotheek een compleet les- en instructiepakket samengesteld, waarmee scholen en kinderen snel maximaal voordeel uit de digitale bibliotheek kunnen halen. Voor scholen en bibliotheken is de franchise- en informatieportal www.overboek1boek.nu ontwikkeld inclusief handboek en businessplan. Voor een effectieve bijdrage aan de taal- en leesontwikkeling van kinderen is er een interactieve leerlijn voor de groepen 5 t/m 8 opgezet, met een applicatie voor de monitoring. De digitale bibliotheek op www.boek1boek.nu is voorzien van regionale portals met elementen die jongeren uit hun eigen omgeving (her)kennen. De distributie van de boeken vanuit C-Mill in Heerlen is opnieuw georganiseerd met het oog op uitbreiding. Voor een snelle eerste kennismaking zijn twee animaties gemaakt: één voor kinderen en één voor professionals en ouders. En dan is er nog het educatieve webspel op www.mijnboomblaft.nl waarop iedereen met een gebruikersaccount op boek1b oek kan inloggen: een cadeautje waarmee kinderen leren spelen met woorden en dan zomaar in een virtueel museum terechtkomen.

Hoe het werkt: lezen wordt Leuk
Onderzoek van het Centraal Planbureau geeft aan dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs daalt, zowel ten opzichte van andere ontwikkelde landen als in absolute zin. De teruggang is het sterkst bij lezen in het basisonderwijs en bij wiskunde in het voortgezet onderwijs. Extra aandacht voor kernvaardigheden zoals (begrijpend) lezen zal bijdragen aan een verbetering van de onderwijsprestaties op deze vaardigheden. Boek1boek is een antwoord op deze vraag. De portal maakt het mogelijk voor bibliotheken om als educatiepartner op een effectieve en laagdrempelige manier mee te werken aan leesbevordering binnen het primair onderwijs: de leukste en hipste boeken worden letterlijk naar de kinderen toe gebracht. Jongeren die voorheen nooit over de vloer van de bibliotheek kwamen, maken via boek1boek wel gebruik van bibliotheekdiensten. Zij geven aan meer te lezen en hebben ook meer plezier in het lezen, doordat het zoeken van een boek gebeurt in een speel- en leeromgeving die aansluit bij hun leefwereld, met animaties, quizzen en andere gadgets. De boeken worden in kratjes op de scholen afgeleverd en weer opgehaald. Maar, de ervaring leert ook dat kinderen die via boek1boek lezen sneller en gemakkelijker over de drempel van de bibliotheek in de buurt komen. Op een slimme, manier lukt het de bibliotheken zo aansluiting te vinden met jonge lezers en de toekomstige bibliotheekgebruikers.

SCHUNCK* Bibliotheek
Terwijl boek1boek vanuit Limburg de vleugels uitslaat, buigen OC&W en het Sectorinstituut Bibliotheken (SIOB) zich verder over de toekomstvisie van de bibliotheek in Nederland en de bijdrage die de digitale bibliotheek voor het onderwijs daarin moet spelen. In de tussentijd zit ook SCHUNCK* Bibliotheek niet stil. Voor de onderbouw van het primair onderwijs, de groepen 1 t/m 4 is een speciaal aanbod ontwikkeld met een echte 'Boekenhut' op school in de hoofdrol. En ook voor het peuterspeelzaalwerk wordt aan speciale leesarrangementen gewerkt; met het warm maken van kinderen voor lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarnaast staat er een forse uitbreiding op het programma van het aantal scholen en bibliotheken die hun deuren openen voor de digitale bieb op school!

Boek1boek is een initiatief van SCHUNCK* Bibliotheek in samenwerking met Parkstad Limburg Bibliotheken, gemeente Heerlen, provincie Limburg en het ministerie van OC&W. Het project past in de ambitie van SCHUNCK* om op het gebied van beeldende kunst, architectuur, muziek, literatuur en film maar ook op het snijvlak van cultuur en educatie te werken aan innovatieve presentaties, collecties en producten. De moderne bibliotheek werkt in dit kader op een eigentijdse wijze aan bevordering van leesplezier.