Ingezonden persbericht


Ontslag burgemeester W.M. Verver-Aartsen/BING-onderzoek

De fractievoorzitters in de Schiedamse gemeenteraad hebben kennisgenomen van het besluit van mevrouw W.M. Verver-Aartsen om ontslag te nemen als burgemeester van Schiedam. Zij betreuren de ontstane situatie. Gisteravond heeft een goed en open gesprek plaatsgevonden met de Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen. Hij zal nu zijn verantwoordelijkheid nemen en een waarnemend burgemeester benoemen.

Het ontslag van de burgemeester van Schiedam laat onverlet dat het ingestelde onderzoek naar integriteitsvraagstukken wordt voortgezet.

Op 29 april 2011 heeft de gemeenteraad van Schiedam aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten opdracht verleend om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar integriteitvraagstukken, die mogelijk aan de orde zijn ten aanzien van de burgemeester, het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie.

Het onderzoek is gestart op 2 mei 2011. BING is aan de slag gegaan met het interviewen van een groot aantal personen en verricht onderzoek naar dossiers en andere gegevens. Ook is het bureau toegankelijk voor het op vertrouwelijke wijze ontvangen van informatie. Een aantal personen heeft gebruikgemaakt van die mogelijkheid.

Het is gebleken dat het bureau meer werk moet verrichten dan aanvankelijk bij de opdrachtverlening was voorzien, ook omdat de onderzoeksopdracht is uitgebreid naar aanleiding van nieuwe berichtgeving in de pers. De eerder genoemde datum van 15 juni 2011 voor het presenteren van een rapportage is daardoor niet gehaald.

De gemeenteraad hecht zeer aan één integrale rapportage over alle te onderzoeken vraagstukken en ten aanzien van alle personen wier handelwijze onderwerp van onderzoek is of kan zijn.

Helaas kan een dergelijke integrale rapportage niet in juni worden geleverd. Mede in verband met de zomervakantie is nu met BING afgesproken dat de rapportage medio augustus zal worden aangeboden.

|                                                                         |
|Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht