Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw energielabel voor openbare verlichting

Utrecht, 16 juni 2011 - In opdracht van de Taskforce Verlichting heeft de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSvV) een energielabel voor de totale openbare verlichting in gemeenten en provincies ontwikkeld. Met dit zogenaamde macro-energielabel OVL kan de efficiëntie van de openbare verlichting van een hele gemeente of provincie op eenvoudige wijze inzichtelijk worden gemaakt. De energie-eficiëntie wordt uitgedrukt in één letter, waarbij A staat voor zeer energie-efficënt en G voor zeer onefficiënt.

Omdat beleidsmatig communiceren over energiebesparing in de openbare verlichting (OVL) lastig bleek, gaf de Taskforce Verlichting in 2008 opdracht tot het opstellen van een rekenmethodiek voor labeling van het energieverbruik van de openbare verlichting. Rob Metz, voorzitter van de projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting licht toe: "Naast het reeds bestaande energielabel voor individuele OVL-installaties - dat gemeenten een goed inkoopcriterium biedt - kunnen gemeenten en provincies met het nieuwe macro-energielabel hun ambities op het gebied van openbare verlichting duidelijker formuleren. Door de koppeling met de Kengetallen Openbare Verlichting kan er bovendien gemakkelijker benchmarking plaatsvinden tussen overheden over behaalde resultaten".

Kengetallen OVL en benchmarken

Het nieuwe macro-energielabel OVL geeft een indruk van de energie-efficiëntie en kan gebruikt worden als een nulmeting. Het label is niet goed geschikt voor benchmarken tussen gemeenten. Om die vergelijking wel te kunnen maken, is het label gekoppeld aan de Kengetallenmethodiek Openbare Verlichting. Deze methodiek houdt rekening met de verschillen in behoeften en eisen die gemeenten stellen aan hun openbare verlichting. Teus Korteris, voorzitter van de NSvV-werkgroep macrolabel, licht toe: "Een grote stad heeft, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, te maken met andere verlichtingseisen dan een kleine gemeente. Als dan enkel gekeken wordt naar de installatiegegevens worden als het ware appels met peren vergeleken. Toepassing van de Kengetallen OVL biedt wel een mogelijkheid voor een vergelijking tussen gemeenten." Zie voor informatie over de kengetallen: http://bit.ly/OVL16juni

Rekentool

Gemeenten kunnen het macro-energielabel OVL - door een deskundige beheerder of adviseur - eenvoudig berekenen aan de hand van de speciaal ontwikkelde rekentool. Voorwaarde voor het vaststellen van de juiste labelcategorie is een goed bijgehouden administratie- en beheersysteem.

Het beheer van het macro-energielabel OVL en de database die daaraan ten grondslag ligt, is in handen van de NSvV. Leveranciers en fabrikanten worden opgeroepen om gegevens van nieuwe armaturen aan de NsVV door te geven.

Meer informatie over de rekentool macro-energielabel OVL, zie: www.agentschapnl.nl/content/rekentool-macro-energielabel-openbare-verlichting (verkorte link: http://bit.ly/rekentoolmacrolabelOVL)

Meer informatie over de handleidingen energielabeling OVL, zie: www.agentschapnl.nl/content/handleidingen-energielabeling-openbare-verlichting (verkorte link: http://bit.ly/handleidinglabelOVL)

Over de Taskforce Verlichting - Openbare Verlichting (OVL)

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. Zie www.taskforceverlichting.nl. De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen. Zie www.agentschapnl.nl/openbareverlichting

Over de NSVV

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) houdt zich sinds 1937 bezig met licht in de breedste zin van het woord. Doel is het bevorderen van kennis en het verspreiden van informatie, ter verbetering van de toepassing van licht, ten voordele van de samenleving. De NSVV organiseert daartoe onder andere congressen en workshops en schrijft aanbevelingen en normen. Tot haar doelgroepen rekent de NSVV gebruikers van licht, aanbieders van licht, regelgevers en het onderwijs. Zie www.nsvv.nl