Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderstaand treft u de oproep, namens de organisaties gate48, Defense for Children en Een Ander Joods Geluid, aan de minister van buitenlandse zaken betreffende de behandeling van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap.

15 Juni 2011

De heer Uri Rosenthal
Minister van Buitenlandse Zaken
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Geachte heer Rosenthal,

Nederland is, als land met een actief mensenrechtenbeleid en een internationaalrechtelijke traditie, partij bij het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind en nauw betrokken bij het waarborgen van kinderrechten wereldwijd. Wij steunen ten volle de initiatieven door de huidige Nederlandse regering om deze traditie in ere te houden. Kinderen dienen waar ook ter wereld toegang te hebben tot een beschermde en veilige leefomgeving, zeker in conflictgebieden.

De realiteit is echter dat nog altijd veel kinderen deze beschermde en veilige leefomgeving niet kennen. Zo ook in de Palestijnse Gebieden. Volgens cijfers van Defence for Children International - Palestine worden elk jaar circa 700 Palestijnse kinderen in de Palestijnse Gebieden opgepakt door het Israëlisch leger, politie en veiligheidsdiensten, sommigen niet ouder dan 12 jaar. Het overgrote deel van de kinderen wordt gearresteerd voor het gooien van stenen. Arrestaties vinden regelmatig midden in de nacht plaats. Het kind wordt pijnlijk geboeid en geblinddoekt alvorens achter in een militair voertuig geplaatst te worden. Het kind en de ouders krijgen vrijwel nooit te horen wat de reden van arrestatie is en waar het kind naartoe gebracht wordt. Een deel van de kinderen zegt tijdens arrestatie, vervoer en verhoor te maken te krijgen met mishandeling, vernedering en dreigementen. Tijdens verhoor zijn familieleden en advocaten in de regel niet aanwezig.

Wij roepen de Nederlandse regering op zich uit te spreken in haar contacten met de Israëlische regering en in internationale fora voor een betere behandeling van deze kinderen, in overeenstemming met het VN-verdrag inzake de rechten van het kind. Specifiek vragen wij de Nederlandse regering er bij de Israëlische regering op aan te dringen dat: 1) het wordt toegestaan dat familieleden aanwezig zijn bij het verhoor van deze Palestijnse kinderen; 2) een advocaat aanwezig is tijdens het verhoor; 3) alle verhoren audiovisueel worden opgenomen. Elk kind verdient immers een humane behandeling, waarbij geen plaats is voor mishandeling, vernedering of dreigementen. Ik vertrouw er op dat de Nederlandse regering, binnen haar traditie voor het opkomen van mensen- en kinderrechten wereldwijd, deze boodschap actief zal uitdragen.

Gerard Horton, advocaat voor de Palestijnse afdeling van Defence for Children International, spreekt op 22 juni in Amsterdam en 23 juni in Den Haag over de detentie van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen. Dieuwertje Blok zal de bijeenkomst in Den Haag leiden.

Woensdag 22 juni, 20:00

CREA, Amsterdam, Muziekzaal, Turfdraagsterpad 17.

Donderdag 23 juni, 20:00

Humanity House, Den Haag, Prinsegracht 8.

De voertaal van beide bijeenkomsten is Engels.