Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: "Enorme opgave"
PvdA-fractievoorzitter Richard Moti reageert op de vandaag gepresenteerde kaderbrief

Rotterdam, 16 juni 2011 - Vandaag zijn presenteerde het college de plannen waarmee de forse rijksbezuinigingen en tekorten bij de gemeente opgevangen moeten worden. In totaal moet er voor ca. 200 miljoen euro extra bezuinigd worden. "Maatregelen zijn daardoor onontkoombaar,"zegt PvdA-fractievoorzitter Richard Moti. "Rotterdam is niet in staat om de forse rijksbezuinigingen op de bijstand, het armoedebeleid en de sociale werkplaatsen volledig zelf te compenseren. Maar dat mag geen reden zijn om de opdracht dat in Rotterdam niemand door de bodem mag zakken en iedereen recht heeft op een fatsoenlijk bestaan, terzijde wordt geschoven."

De gemeente financiën staan onder grote druk. Het is zwaar weer en alle hens aan dek. Maar voor de PvdA dienen de keuzes sociaal en rechtvaardig te blijven.

Samen sterk
De opgave om de rijksbezuinigingen en tekorten op de bijstand (Wet Werk en Bijstand) op te vangen is fors. Richard Moti: "Deze rekening wordt over de hele gemeente verdeeld, en daarmee laat het stadsbestuur zien dat zij dit als een gezamenlijke verantwoordelijk ziet."

Iedereen aan het werk
De keuzes die het stadsbestuur maakt om het tekort op de WWB in te lopen zijn stevig maar ogen sociaal en rechtvaardig. Meer mensen uit de bijstand worden aan het werk geholpen, eventueel met parttime banen. En jongeren zonder diploma worden weer naar school terug gestuurd i.p.v. dat ze de bijstand in kunnen stromen. Dit zijn wat de PvdA betreft sociale maatregelen om het tekort te verkleinen.

Niemand aan de kant
De extra rijkskorting van 4 miljoen euro op de bijzondere bijstand (armoedebeleid) zal de PvdA kritisch tegen het licht houden. Het Rijk verlaagt de inkomensgrens van het armoedebeleid. Daardoor wordt het wettelijk onmogelijk gemaakt voor Rotterdam om het huidige beleid voort te zetten. Richard Moti: "De aanpassingen van het armoedebeleid zullen wij toetsen aan de afspraak dat niemand in Rotterdam door de bodem mag zakken, en iedereen recht heeft op een fatsoenlijk bestaan."

Bijzonder tevreden is de PvdA met het wegnemen van de onrust bij de medewerkers bij de Sociale Werkplaats (WSW'ers): "Geen van de ruim 2600 WSW-medewerkers hoeft te vrezen voor hun baan nu de gemeente 7,5 miljoen euro uit eigen zak bij plust."

Iedereen telt mee
"We staan voor een grote opgave," zegt Moti. "De komende tijd zullen er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. De PvdA zal scherp letten dat iedereen die wil meedoen ook het steuntje in de rug krijgt om mee te doen, en iedereen die niet kan meedoen niet door de bodem zakt. Daarom is het belangrijk dat we doorgaan met investeren in werk, onderwijs en de stedelijke economie. Zodat nu en over vier jaar meer Rotterdammers meedoen."

Einde bericht