Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Rotterdam

Donderdag 16 juni 2011

D66 Rotterdam acht bezuinigingen noodzakelijk

Coalitiepartij D66 Rotterdam steunt de extra bezuinigingen, voorgesteld door het college, op grote lijnen. Deze extra bezuinigingen zijn onder andere nodig om de extra tekorten van de sociale dienst op te vangen, maar ook op andere terreinen is sprake van financiële tegenvallers. Het bezuinigen op het gebied van stadsinitiatieven, onderwijs, armoedebeleid en het verhogen van heffingstarieven zijn noodzakelijk. Het handhaven van grote investeringen in projecten als het stationsgebied en de stadhavens, en het handhaven van investeringen in duurzaamheid en cultuur zijn essentieel voor een goede toekomst voor Rotterdam.


Organisatie en bedrijfsvoering

D66 Rotterdam maakt zich grote zorgen over de achterblijvende realisatie van de bezuinigingen in de gemeentelijke organisatie. De fractie wil op korte termijn een concreet plan van het college waarbij de noodzakelijke bezuinigingen binnen de eigen organisatie concreet worden ingevuld. Belhaj, fractievoorzitter D66 Rotterdam; "Het ingrijpen in de middelen die publiek ingezet worden moet ook logischerwijs betekenen dat men ingrijpt in de eigen ambtelijke overheid, gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Een algemene vacature- en verplichtingenstop kan voor de korte termijn soelaas bieden, maar is volgens D66 Rotterdam geen middel om echte keuzes uit de weg te gaan.

Sociale Dienst

Waar het gaat om de sociale dienst staat de D66 fractie Rotterdam achter de ingezette koers van het college. De geldverslindende reïntegratietrajecten zijn D66 Rotterdam al langer een doorn in het oog, zeker nu is gebleken dat de opbrengsten hiervan uiterst beperkt zijn. Ook het verminderen van de extra toeslagen op de bijstand zijn onontkoombaar. D66 stemt in met een verkleining van de doelgroepen en het verlagen van de hoogte van de toeslagen. Deze zijn conform het coalitieakkoord. De nu reeds meerjarig ingeplande daling van het aantal bijstandsgerechtigden beoordeelt de fractie vooralsnog als optimistisch. Indien deze ambities niet worden gerealiseerd leidt dit er toe dat het college binnenkort wederom voor extra bezuinigingen staat, hetgeen D66 Rotterdam ongewenst vindt.

Kostendekkende tarieven

D66 Rotterdam staat achter het voorstel van het college om de rioolheffing en de afvalstoffenheffing versneld kostendekkend te maken vanuit het principe dat 'de vervuiler betaalt'. Het kostendekkend maken van de Rotterdamse riolen en het ophalen en verwerken van huisvuil lag sowieso al in de planning. Als gevolg van de extra tekorten wordt dit voornemen nu versneld doorgevoerd.

Onderwijs

Voor de komende jaren was een bedrag van 45 miljoen extra beschikbaar gesteld voor onderwijs, bovenop de ruim 195 miljoen die al beschikbaar is voor onderwijs. Dat deze intensivering nu met 3 miljoen euro per jaar wordt verlaagd, noemt D66 acceptabel. Wel gaat de D66 Fractie Rotterdam kritisch volgen of deze bezuinigingen niet teveel ten koste gaan van het principe van de Brede School. "Rotterdam blijft extra investeren in onderwijs. D66 vindt, als onderwijspartij, dat ook in tijden van financiële krapte het talent en ondernemenschap van de Rotterdammers voor de toekomst gewaarborgd moet blijven. Bezuinigingen mogen er nooit toe leiden dat je stopt met investeren in mensen", aldus Belhaj.

Cultuur en Binnenstad

De D66 fractie Rotterdam gaat ervan uit dat er niet bezuinigd wordt op cultuur. Wel stemt D66 Rotterdam ermee in om de kosten van het nieuwe depot voor Museum Boymans van Beuningen te dekken uit het nieuwe cultuurbudget. "Het betreft in dit geval een goede, lange termijn investering", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter van D66 Rotterdam.

De landelijke bezuinigingen op cultuur gaan ook Rotterdamse instellingen zwaar raken, en bovendien krijgt de Rotterdamse culturele sector al relatief minder subsidie van het rijk dan instellingen in de andere grote steden. "Cultuur is ook in een tijd van financiële krapte ongelooflijk belangrijk voor een stad als Rotterdam.

Stadsinitiatieven (en Duurzaamheid)

De fractie van D66 Rotterdam heeft tot slot kennis genomen van het voornemen van het college om te bezuinigingen op de stadsinitiatieven. Belhaj: "Natuurlijk doet deze extra bezuinigingsronde pijn bij iedere coalitiepartij en hebben we allemaal onze voorkeuren. We begrijpen dat ook vanuit de investeringen in stadsinitiatieven een bijdrage nodig is. Het budget van de stadsinitiatieven daalt van 5 naar 4 miljoen euro. We betreuren dit maar begrijpen dat het noodzakelijk is. De fractie kan ermee leven dat de totstandkoming van het eerste initiatief enkele maanden wordt opgeschoven.

Quote: "Natuurlijk doen deze extra maatregelen pijn, voor de Rotterdammers is het belangrijk om te weten dat het efficiënter werken en tegelijkertijd investeren een belangrijke basis is om de financiën op orde te krijgen", aldus Belhaj.