Federatie van Milieubedrijven viert 20ste verjaardag: nieuwe grondstoffensector!

16/06/2011 14:00

FEBEM-FEGE

In 1991 hielden 7 firma's de Belgische Vereniging van Afvalverwijderaars, ofwel BVAV boven de doopvont. Nu twintig jaar later is de opvolger ervan, de Federatie van Milieubedrijven, FEBEM uitgegroeid tot een middelgrote bedrijfsfederatie met meer dan 200 leden.

De FEBEM- leden hebben gemeen dat ze een toegevoegde waarde geven aan afvalstoffen . Bedrijven die afvalstoffen ophalen, sorteren, behandelen, recupereren, verbranden of storten hebben binnen FEBEM hun plaats, net als de grondreinigers en de producenten van groene energie uit biomassa-afval. Het ledenbestand telt verschillende internationale firma's maar ook vele KMO's. Typisch voor de sector is immers dat enerzijds enkele bedrijven in alle segmenten van het industriële milieubeheer actief zijn maar dat anderzijds ook in elke deelsector er verschillende kleinere gespecialiseerde firma's actief zijn. Voorbeeldsectoren daarvan zijn de recuperatie van glas, papier, bouw- en sloopafval en kunststoffen maar evenzeer de behandeling van scheepsafval of de verwerking van gevaarlijk afval.

De nieuwe tendens in de sector is de evolutie naar een grondstoffensector. De sector plaatste dit vandaag op de FEBEM-viering dan ook in het daglicht. De sector blijft het afvalprobleem van de bevolking en de industrie oplossen maar voegt daar nog iets aan toe. De FEBEM-sector profileert zich namelijk voor de industrie in dit land als dé mogelijkheid om gebruik te maken van duurzame en lokale grondstoffen, zowel materialen als brandstoffen. FEBEM vraagt dan ook aan de betrokken Belgische en regionale overheden om de vele goede bedoelingen en plannen die er de laatste tijd zijn gemaakt inzake een duurzaam materialenbeleid dan ook om te zetten in daden.

FEBEM vertegenwoordigt bedrijven die een privaatrechtelijke vennootschapsstructuur hebben. Dit betekent dat in sommige gevallen ook overheden aandeelhouder van deze bedrijven zijn. De FEBEM-leden onderscheiden zich echter van de intercommunales, wat pure overheidsbedrijven zijn.

FEBEM vraagt ook een groter gelijk speelveld tussen alle bedrijven. In een markt waar privaatrechtelijke bedrijven en intercommunales meer en meer concurrenten van elkaar zijn, is het niet langer houdbaar dat er fundamentele verschillen tussen beide zijn inzake fiscale behandeling.

Een willekeurige greep uit het cijfer-aanbod leert dat de FEBEM-leden dagelijks zorgen voor de omzetting van heel wat afval in nieuwe materialen. Zo hebben de FEBEM-leden in 2010 meer dan 155.000 m³ (ofwel 130.000 ton) scheepsafval gerecycleerd en zo'n 876.000 ton verontreinigde grond gereinigd. Bijna 440.000 ton glasafval werd gerecycleerd wat alleen al op zich een CO2-besparing veroorzaakte in de glasindustrie van meer dan 300.000 ton CO2 (vergelijkbaar met 150.000 wagens per jaar). Meer dan 25.000 ton afvalvetten kregen een behandeling waardoor ze als biodiesel terug konden worden ingezet. Zo'n 1,9 miljoen ton oud papier/karton werd gerecupereerd en omgezet tot nieuwe papiervezels.

Ook andere afvalstromen zoals groenafval, hout en kunststoffen kregen een belangrijke recuperatie en voor bijzondere afvalstromen zoals medisch afval, gevaarlijk afval, bagger- en ruimingsspecie enz.. werden optimale oplossingen gevonden zodat gevaarlijke stoffen uit het milieu werden gehaald. Het storten neemt verder af (op Belgisch niveau in 2010 -23% tegenover 2009) en de FEBEM-leden staan klaar om verdere investeringen te doen in installaties die niet-recycleerbaar afval omzetten in energie. Dit is belangrijk om verder de concurrentie met het buitenland te kunnen aangaan. Bij de FEBEM -leden werken er nu al meer dan 10.000 mensen en zij zorgen samen voor een jaarlijkse omzet van meer dan 2 miljard euro.

Contact: werner.annaert@febem-fege.be; Algemeen Directeur FEBEM, 0476/90.76.28

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel