Socialistische Partij

SP Amsterdam

SP kiest voor damhert en automobilist, niet voor jager

16-06-2011 * De SP blijft zich verzetten tegen afschot van herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Afschieten van herten is niet de oplossing voor het probleem van aanrijdingen in het duingebied. De SP wil dat er hekken geplaatst worden en wellicht de maximumsnelheid verlaagd wordt. Zo kunnen de herten gewoon in leven blijven." Een meerderheid van de gemeenteraad heeft aangegeven ook tegen afschot te zijn.

Laurens Ivens
Op verzoek van de provincie kwam wethouder Gehrels met het voorstel om herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen af te schieten. Dit voorstel had haar voorganger in 2004 ook al eens aan de raad gedaan. Ivens: "Het debat gisteren was een herhaling van zetten en verliep precies zoals het debat in 2004. Ook toen gaf de gemeenteraad aan geen afschot te willen. Hopelijk begrijpt de provincie dit nu en komen ze niet meer met dit dieronvriendelijke verzoek."

In 2004 werd aangegeven dat er eerst andere verkeersmaatregelen genomen moesten worden, voordat afschot overwogen kon worden. Opvallend genoeg bleken zeven jaar later veel van die maatregelen nog niet genomen te zijn. Ivens: "Kennelijk ontbreekt de urgentie bij de aanpak van verkeersonveilige situaties waar automobilisten tegen herten aanrijden. Hopelijk komt daar verandering in. De positie van de SP is helder: We kiezen voor het damhert en de automobilist en niet voor de jager."