Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Energieconsument in jarenlange wurggreep

Nederlander betaalt teveel bij langdurig vastzetten energieprijs

's-Hertogenbosch - De Nederlandse consument kan nu met een langjarig energiecontract voor stroom en gas bedrogen uitkomen en jaren te veel betalen. Veel energiemaatschappijen gaan in hun aanbod naar consumenten voorbij aan het advies van de consumentenbond en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) om de stroom- en gasprijzen nu niet te lang vast te zetten.

Net zoals de benzineprijzen, schommelen de energieprijzen. Omdat de prijzen van energie nu zo hoog liggen, is het voor de consument voordeliger om te kiezen voor een eenjarig contract. Hierdoor kan de consument de ontwikkelingen op de markt afwachten en op een later moment profiteren van lagere tarieven.

Door de stijging van de gas- en stroomprijzen op één juli proberen energiemaatschappijen de consument met jarenlange contracten te binden. De energieprijzen zijn nu hoog. Consumenten die nu een langjarig contract aangaan, zitten dus de komende jaren vast aan een hoog tarief. Het advies van de Consumentenbond en de Nederlandse Mededingingsautoriteit luidt: 'zet uw energietarief vast, maar niet te lang.' Dit consumentenadvies druist in tegen de contracten van drie tot soms wel vijf jaar die nu worden aangeboden door de meeste energieleveranciers.

Monique van Weert, woordvoerder bij DONG Energy: 'Niemand weet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Dat is van veel factoren afhankelijk.' De huidige prijzen worden veroorzaakt door actuele zaken, zoals onrust in het Midden Oosten. De langjarige contracten die de meeste energieleveranciers aanbieden, spelen in op de angst van de energieconsument. De aanbieders gebruiken dit sentiment om klanten op een gemakkelijke manier lang aan zich te binden. 'Je kunt nu beter een jaar goed zitten dan enkele jaren vastzitten', aldus van Weert.

Over DONG Energy
DONG Energy is een Scandinavisch energiebedrijf met wereldwijd meer dan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Zij heeft ruim 50 jaar ervaring op de internationale energiemarkt. Het Nederlandse hoofdkantoor van DONG Energy is gevestigd in 's-Hertogenbosch.

Noot voor de redactie,