Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 200 G&O
Datum: 16 juni 2011

Provinciale Staten geven groen licht voor bouw nieuwe sluis Stavoren

Er komt een tweede sluis bij de Johan Frisosluis in Stavoren. Dat hebben Provinciale Staten 15 juni jl. besloten. De bouw betekent een einde aan de lange wachttijden voor watersporters in het hoogseizoen. De kosten inclusief de bouw van een informatiecentrum en twintig jaar onderhoud bedragen 19 miljoen euro.

Ten zuiden van de huidige sluis bouwt Ballast Nedam een nieuwe sluis. Het wordt een bijzondere sluis: een groene en natuurlijke kolk met riet, een grastalud en afmeermogelijkheden. Aan de binnenzijde van de IJsselmeerdijk komt een informatiecentrum met informatie over het gastvrije Fryslân en Het Friese Merenproject. De sluis is straks energieneutraal. Zo voorzien zonnecollectoren het gehele complex van energie. Ook door hergebruik van materialen wordt rekening gehouden met het milieu.

Tijdens de behandeling in Provinciale Staten kreeg het plan veel bijval. Volgens de meeste partijen is de sluis een aanwinst voor Fryslân en een impuls voor het toerisme.

Op 18 mei jl. is het plan voor de nieuwe sluis tijdens een openbare informatieavond in Stavoren toegelicht. Omwonenden, ondernemers en watersporters reageerden enthousiast op het ontwerp van de sluis en het informatiecentrum. De verwachting is dat nog meer recreanten een bezoek zullen brengen aan Stavoren en het Friese Merengebied.

De gemeente Gaasterlan-Sleat en gemeente Sûdwest Fryslân is gevraagd om ook mee te betalen aan de bouw van de nieuwe sluis. De gemeenten moeten hierover nog besluiten.

In juli ondertekenen de provincie en Ballast Nedam de projectopdracht. Daarna start de voorbereiding van de bouw. De eerste periode zal nodig zijn voor het verder uitwerken van het plan, het doorlopen van procedures en het aanvragen van vergunningen. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in het voorjaar van 2012. De nieuwe tweede sluis zal dan voor de zomer van 2013 in gebruik worden genomen.