Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Normen sluiten goed aan bij klachten

Amsterdam, 16 juni 2011 - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieeren (LAKS) is tevreden over de vastgestelde normen voor de eindexamens. Deze normen sluiten goed aan bij de klachten die het LAKS heeft doorgegeven tijdens de examenbespreking met het College voor Examens (CvE) en Cito.

Woensdag bleek al dat de normen voor het vmbo grotendeels aansluiten bij de bevindingen van het LAKS. Met name de vmbo-Duits examens waren dit jaar uitzonderlijk moeilijk, hierover ontving het LAKS veel klachten. De moeilijkheidsgraad van deze examens is dan ook gecompenseerd door een hoge normering. Examenklachtenlijn-coördinator Chanine Drijver: 'Het aandeel van de vmbo-klachten is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen, uit de hoogte van de normen blijkt dat deze examens verhoudingsgewijs ook erg moeilijk waren.'

Voor het havo heeft het LAKS ingezet op Nederlands, biologie en scheikunde. De lastige samenvattingsopdracht van Nederlands is goed gecompenseerd door de hogere norm. Bij biologie en scheikunde bleken de gehele examens aan de moeilijke kant, ook hier komt het CvE de kandidaten tegemoet met een rechtvaardige norm.

Dit jaar ontving het LAKS aanzienlijk minder klachten over vwo examens. Dat de examens minder moeilijk waren is niet alleen terug te zien in de klachtenaantallen maar ook in de normering. Niet alle vwo examens waren goed te maken, het LAKS bracht onder andere de vakken Nederlands, economie en natuurkunde onder de aandacht van het CvE. Het relatief hoge klachtenaantal over de samenvatting van Nederlands leidde helaas niet tot een soepele normering. Voor de andere vakken geldt wel dat de hoge moeilijkheidsgraad goed gecompenseerd is.

Het LAKS kijkt terug op een hectische examenperiode. Het overleg tussen de betrokken instanties, CvE, Onderwijsinspectie en LAKS, verliep echter in een goede en constructieve sfeer. Het CvE heeft door haar kordate optreden de meeste problemen snel weten op te lossen en dus is de overlast voor scholieren zo veel mogelijk beperkt gebleven. Wel heeft het LAKS het CvE op het hart gedrukt volgend jaar extra aandacht te besteden aan de organisatie rondom de examens. Voor een aantal kandidaten zijn de examens nog niet voorbij, zij kunnen van 21 tot en met 24 juni een examen inhalen of herkansen in het tweede tijdvak. Ook gedurende deze periode kunnen de kandidaten hun examenklachten bij het LAKS kwijt via www.examenklacht.nl. Drijver: 'Voor de herexamens geldt net zo goed dat kandidaten het cijfer moeten kunnen halen waar ze recht op hebben'. Net als de klachten voor het eerste tijdvak geeft het LAKS eventuele fouten door aan het CvE.