Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 juni 2011

PvdA wil psychiatrische unit in de stad

De Haagse PvdA-fractie wil een medisch psychiatrische unit (MPU) in Den Haag. 'De ziekenhuizen in Den Haag zijn al enige jaren bezig met de oprichting van een afdeling speciaal voor patiënten die kampen met een psychiatrische stoornis. Voor deze mensen is klinische opname op een reguliere ziekenhuisafdeling onwenselijk en veelal problematisch en risicovol.', aldus raadslid Saskia Mulder.

In de regio Haaglanden zijn geen voorzieningen waar deze patiënten opgenomen kunnen worden. Raadslid Gerard Verspuij: 'Het verdwijnen van de 'ziekenboegen' bij psychiatrische ziekenhuizen is hier mede debet aan. Haagse patiënten worden nu doorgestuurd naar Utrecht en Rotterdam. De academische ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht kunnen de patiëntenstroom vanuit de Haagse ziekenhuizen echter niet meer aan. Haagse patiënten kunnen er niet meer terecht.'

Wat de PvdA-fractie betreft behoeven deze patiënten een gespecialiseerde verpleegplek. 'Daarom hebben wij het college gevraagd om een bemiddelende rol te spelen tussen de zorgverzekeraars om te komen tot een MPU voor de regio Den Haag.', aldus Mulder.