Ingezonden persbericht


Persbericht

Glutenvrije sojasaus voor
85.000 Nederlanders met glutenallergie
Kikkoman introduceert glutenvrije sojasaus

Den Haag, donderdag 16 juni 2011- In Nederland hebben meer dan 85.000 mensen een glutenallergie. Mensen met een glutenallergie moeten dag in dag uit, meerdere malen per dag, goed in de gaten houden wat zij eten. De Japanse keuken, met haar recepten veelal op rijst (glutenvrij) gebaseerd, biedt voor hen vaak een oplossing. Zo is sushi erg geliefd, maar dan zonder sojasaus - de meeste sojasauzen bevatten immers gluten. Dat is vanaf nu verleden tijd, want Kikkoman is erin geslaagd om een glutenvrije sojasaus te ontwikkelen, waarbij de smaak van Japanse sojasaus behouden blijft. Kikkoman sojasaus, Gluten Free bevat, net zoals de andere producten van Kikkoman, geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Sojasaus vervangt zout
Onderzoek* wijst uit dat sojasaus een goede zoutvervanger in de Nederlandse keuken is, zonder dat de smaak wordt aangetast. Kikkoman speelde eerder in op de behoefte naar minder zout met de introductie van een sojasaus die 43% minder zout bevat: Less Salt sojasaus. Om mensen met een glutenallergie ook een gezond alternatief voor zout te bieden, introduceert Kikkoman nu glutenvrije sojasaus: Gluten Free.

Glutenallergie
Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. In Nederland heeft 1 op de 200 Nederlanders een glutenallergie**. Kikkoman 'Gluten Free' is dé uitkomst voor mensen met een glutenallergie die willen genieten van Japanse sojasaus, om smaakvolle gerechten mee te maken: "Ik ben altijd al een fan van sushi geweest, maar met Kikkoman Gluten Free, kan ik mijn sushi nu lekker in de sojasaus dippen. Daarnaast kan ik het ook als smaakmaker in andere gerechten gebruiken", zegt Nicole Kaskens van lekkerglutenvrij.nl, die last heeft van glutenallergie.

Beschikbaarheid
Kikkoman 'Gluten Free' is op dit moment verkrijgbaar bij de meeste groothandels, waaronder Hanos en Sligro. Binnenkort is deze variant ook bij een aantal reguliere supermarkten verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt ¤3,30 voor een flesje van 250ml.

Bron onderzoek: Research Kikkoman and Wageningen: Journal of Food Science 2009 **Bron onderzoek: www.ncv.nl

Over Kikkoman
Kikkoman is in 1917 opgericht in de stad Noda in Japan. Sindsdien is Kikkoman uitgegroeid tot grootste sojasausproducent ter wereld. Met 9 fabrieken, ruim 7000 werknemers en een bereik in meer dan 100 landen had Kikkoman in 2009 een netto omzet van ruim 3,1 miljard dollar. In April 1996 is Kikkoman Foods Europe B.V. geopend in Hoogezand-Sappermeer, Kikkoman's eerste en tot dusver enige sojasausfabriek in Europa. Hier worden de meeste Kikkoman producten gemaakt voor de Europese markt. Kikkoman in Europa produceert Japanse sojasauzen, roerbaksauzen en marinades. Sinds 1997 zijn er Kikkoman producten in Nederland te koop.


- Einde bericht -