Ingezonden persbericht


FNV Zelfstandigen kan zich vinden in uitslag onderzoek AFM over AOV FNV Zelfstandigen wil in gesprek met de AFM om mogelijkheden tot verbetering AOV te bespreken

Vandaag heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek openbaar gemaakt naar het uitkeringsgedrag van verzekeraars op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Uit het onderzoek is gebleken dat verzekeraars het klantbelang onvoldoende centraal stellen bij de verkoop van hun producten. Veel leden van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, hebben de afgelopen jaren geklaagd over te hoge premies, onduidelijke voorwaarden en de vele uitsluitingen in de polissen. Deze klachten waren voor toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorig jaar augustus aanleiding om een onderzoek te starten onder zelfstandig ondernemers.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de informatieverstrekking aan consumenten nog te wensen overlaat. Zo staan er geen relevante productkenmerken beschreven in de onderzochte brochures van de polissen, tevens worden er veel onduidelijke termen en jargon gebruikt. FNV Zelfstandigen vindt dat zelfstandig ondernemers meer uitleg nodig hebben over de kenmerken om de AOV goed te kunnen doorgronden en te beoordelen.

"FNV Zelfstandigen kan zich vinden in de uitslag van het onderzoek en herkent de problemen die het AFM aankaart. Wij hopen dan ook dat dit onderzoek bijdraagt aan een betere AOV voor zelfstandig ondernemers," aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. "Daarnaast willen wij graag een gesprek met de AFM over de mogelijkheden op het gebied van verdere verbeteringen rondom de AOV."