Socialistische Partij

SP Amsterdam

Geen extra wachtlijstbelasting sociale huur

16-06-2011 * De SP tekent protest aan bij woningcorporaties tegen de voorgenomen invoering van jaarlijkse verlengingskosten voor Woningnet. Tot nu toe betaalden mensen eenmalig 60 euro om zich te laten registreren als woningzoekende. "Maar nu moeten ze daar ieder jaar een tientje bij lappen om op de ellenlange wachtlijst voor huurwoningen te mogen blijven staan", zegt SP-raadslid Remine Alberts. "Dat is absurd." Remine Alberts
De SP vindt het een kwalijke zaak dat de kosten van de inschrijving voor de woningzoekende stijgen zonder dat de kans op een woning toeneemt. Een ander punt van zorg is dat oude afspraken teniet worden gedaan: mensen die zich hebben ingeschreven deden dat in de wetenschap dat ze met het betalen van de eenmalige kosten verzekerd waren van een inschrijving totdat ze een woning hadden geaccepteerd. Alberts: "Wij noemen dit wachtlijstbelasting en we krijgen veel terechte reacties van woningzoekenden die ingeschreven staan. Mensen vinden dat hun geld uit de zak wordt geklopt. Sommige zeggen zelfs op waardoor hun zekerheid op een woning vervalt en ze naar hun inschrijfkosten kunnen fluiten."

Alberts heeft in een open brief opheldering gevraagd aan Woningnet en de corporaties over de gang van zaken. Daarin vraagt zij ook wat de reden is voor de wijziging, die per 1 juli 2011 ingaat, en waarvoor het extra geld nodig is.