Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 juni 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) over het bericht dat slechts de helft van de slachtoffers van mensenhandel aangifte doet. aan de minister van Veiligheid en Justitie


* Kent u het bericht dat de helft van de slachtoffers van mensenhandel aangifte doet en herinnert u zich de eerdere schriftelijke vragen van het lid Arib over de opvang van slachtoffers van mensenhandel? Vragen van het lid Arib (PvdA), 7 april 2011 (vraagnummer 2011Z07297) ANP, 'Helft slachtoffers mensenhandel doet aangifte', 15 juni 2011.
* Klopt het dat slachtoffers van mensenhandel maar in de helft van alle gevallen aangifte doen tegen hun uitbuiters? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, wat klopt er dan niet?
* Kent u de oorzaken van de lage aangiftebereidheid bij slachtoffers van mensenhandel? Zo ja, maakt het daarbij uit in welke sector de slachtoffers zijn uitgebuit, of een slachtoffer man of vrouw is en of er cultureel bepaalde redenen zijn om geen aangifte te doen? Zo nee, bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de lage aangiftebereidheid en daarbij de hiervoor genoemde aspecten te betrekken?
* Deelt u de opvatting dat slachtoffers van mensenhandel recht hebben op bescherming door de overheid? Zo ja, welke maatregelen acht u wenselijk om het aantal aangiften tegen mensenhandelaren te laten stijgen? Zo nee, waarom niet?
* Is het waar dat mannelijke slachtoffers van mensenhandel problemen ondervinden met de traditionele opvangvoorzieningen die op vrouwen zijn ingesteld? Zo ja, welke gevolgen heeft dit voor de aangiftebereidheid en opvang van die mannen? En zo ja, bent u bereid op korte termijn te voorzien in opvang afgestemd op de behoeften van mannelijke slachtoffers van mensenhandel?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag