Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 juni 2011

Vragen van het lid Recourt (PvdA) over afname van DNA-materiaal bij jeugdigen. aan de Minister van Veiligheid en Justitie


* Heeft u kennis genomen van het bericht over de DNA-databank? http://www.defenceforchildren.nl/p/21/2113/mo89-mc21 en herinnert u zich de vragen van het lid Heerts over DNA van kinderen in de DNA-bank (Ingezonden 10 december 2009)?


* Hoe beoordeelt u de zorg van Defence for Children? Op welk punt deelt u hun mening en op welk punt niet?


* Is het waar dat het Openbaar Ministerie een achterstand heeft ten aanzien van het geven van bevelen tot DNA-afname? Zo ja, hoe groot is de achterstand en hoe lang, na het gepleegde misdrijf, moeten jongeren gemiddeld wachten voordat zij een oproep van het OM krijgen?


* Bent u nog steeds van mening (antwoord op vraag 4 van het lid Heerts) dat "in het jeugdstrafrecht gedragsbeïnvloeding centraalstaat? Daarom zal uit pedagogische overwegingen eerder een taakstraf gegeven worden dan een geldboete." En dat "dit niet automatisch een opname in de DNA-databank" betekent? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de mogelijkheid die de officier van Justitie krijgt om door middel van een OM-afdoening.zelf een taakstraf op te leggen? Zo nee, waarom niet?


* Is het wenselijk dat jongeren lang na hun misdrijf nog een oproep krijgen om DNA-materiaal af te staan? Hoe reageren jongeren over het algemeen op deze oproep?