Ingezonden persbericht


Tuinmaand juni - beleef hem op z'n best in het Duitse grensgebied.

De laatste maand van de lente is misschien wel de allermooiste maand van het jaar. Zeker in de tuin en in de natuur. Bladeren zijn nog heerlijk nieuw en fris, bloeiende planten staan in volle glorie te pronken in heerlijke kleuren en geuren. De dagen zijn aangenaam lang, de zomer komt eraan!

Een absolute toptijd, die het hart van iedere tuinliefhebber sneller doet kloppen. In je vrije tijd wil je met volle teugen genieten van dat schouwspel. Naar buiten! Wat is er in dit seizoen nu mooier dan een korte vakantie in de 'Siertuin van West-Europa'? Want zo mag de vijfhoek Nordhorn-Bentheim-Emsland-Osnabrück-Münsterland, net over de grens in Duitsland, zich zonder overdrijven best noemen.

Het is de Europese regio met misschien wel de meeste hectares landschapspark, kasteeltuin, stadsgroen, botanische tuin, biologische moestuin, rozentuin, ommuurde kloostertuin en liefdevol aangelegde privétuin. Allemaal fraai 'verstopt' in een landelijk decor met heuvels, boerderijen en knusse stadjes met vakwerkhuizen. Wie zelf op zoek gaat, komt ongetwijfeld binnen een paar kilometer de eerste mooie tuin al tegen. Maar we helpen u ook graag een beetje op weg met wat 'groene tips' voor de junimaand.

GartenTraum-Sonntag 26 juni

De droomzondag voor Duitse hobbytuiniers. En omdat buitenlandse gasten vol trots en met open armen worden ontvangen: eigenlijk voor iedereen die graag een kijkje neemt in het domein van een collega-tuinier. Maar liefst 37 parken, bijzondere privétuinen en andere groene paradijsjes in de buurt van Osnabrück openen op 26 juni de hekken, bijna allemaal met een speciale publieksactie alleen voor deze dag. Er zijn rondleidingen door traditionele boerentuinen, tips van rozenkwekers, groene geschiedenislessen in de prachtig aangelegde renaissancetuinen van paleizen, beelden en andere kunstobjecten, ontspanning en verwennerij in de vorm van een drankje of een heerlijk streekgerecht, op smaak gebracht met kruiden, groenten en fruit uit eigen tuin.

Alle tuinen zijn in ieder geval open van 11:00 tot 18:00 uur.

Details, programma en adressen vindt u op www.gartentraum-tour.de.

Ontspannen dwalen op de fiets? Volg de 169 km lange, goed bewegwijzerde route GartenTraum-Tour door de glooiende streek van het noordelijke Teutoburger Woud en u ziet alle hoogtepunten van GartenTraum-Sonntag.

Kruidentuin in Emsbüren

Aan de rand van het nostalgische openluchtmuseum Heimathof, gewijd aan het bestaan op het platteland toen het leven daar nog goed was, ligt - in de schaduw van de acht gebouwen op het idyllische terrein - de leukste en gezondste attractie: een unieke kruidentuin vol geneeskrachtige planten.

De 'Heilkräutergarten' is het resultaat van geduldig onderzoek en nog meer traditie uit grootmoeders receptenboek: zo'n 200 medicinale en heilzame kruiden en gewassen. Netjes ingedeeld in perkjes, naar lichamelijke klacht en werking. Tussen de taxushagen die als begrenzing dienen, is rijkelijk gestrooid met fleurige bloemen en rozenstruiken. Hier en daar staat een houten bankje om even te rusten of te mijmeren over al dat moois uit de Apotheek van Moeder Natuur.

Münsterland tuinland

Oude Westfaalse boerentuinen, imposante kasteeltuinen, klassieke siertuinen met kleine, romantische prieeltjes verstopt achter dichte heggen als coulissen, waar in vroeger eeuwen verliefde edellieden elkaar het hof maakten, prachtige tuinen in privébezit, het gebied rond Münster heeft een schat aan openbaar groen van museumkwaliteit. Al duizend jaar geleden ontdekten ridders de schoonheid van 'Parklandschaft Münsterland'; de officiële bijnaam van deze regio is dan ook 'het Land van de 100 kastelen'. En bijna nergens anders in Duitsland lijken moderne stadbesturen en de burgers van nu zo dol op de geneugten van een mooie tuin.

Het is onmogelijk om dat allemaal te zien deze zomer - ook al hebt u nóg zo'n lange vakantie. Een goede keus maken kan wel, aan de hand van de themabrochure 'Das Münsterland - Die Garten und Parks 2011'. Een complete agenda van dag tot dag, met tuinfeesten, parkfestivals, tuinevenementen, open dagen, aanbiedingen en speciale kortingen voor tuinliefhebbers. De brochure is te bestellen op www.muensterland-tourismus.de Daar vindt u ook leuke tuinreizen en korte trips voor natuurliefhebbers, bijvoorbeeld deze aanbieding: driedaagse fietstocht met twee hotelovernachtingen, met diverse stops op plaatsen waar u ontvangen wordt door enthousiaste tuinbezitters. In de omgeving van Borken en Natuurgebied Hohe Mark, net over de grens bij Winterswijk.

Schlosspark Burg Bentheim

Twaalf hectare groot is het - en net zo indrukwekkend als het bekende kasteel van Bentheimer zandsteen waar het bij hoort - het 'Schlosspark' rond Burg Bentheim. Een groene oase in de stijl van vorstentuinen in de 18e eeuw, een echte lusthof met een sprankelende fontein. Maar ook een heerlijke plek voor kinderen om te dwalen en te spelen in de speeltuin of te klauteren aan de touwen van de avontuurlijke, hoge klimtuin.

Tuinen & Kastelen op de kaart

Verkrijgbaar vanaf 17 juni en nu al een onmisbaar handboek op reis: de Tuinen & Kastelenkaart. Een grensoverschrijdend project van grensbelevenis.nl, dus met medewerking van de hele Euregio. Met tuinen en kastelen in Nederland en Duitsland. Uitvoerig beschreven in twee talen.

Meer informatie: www.geheimoverdegrens.nl/tuinen-parken

Het project 'Geheim over de Grens' wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de Ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.