Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De18de editie van het jaarlijkse ACC Europe-congres zit erop

Technologie speelt een cruciale rol
voor bedrijfsjuristen in het veranderende juridisch landschap

België, Brussel, 16 juni 2011 - De 18de editie van het jaarlijkse ACC Europe-congres liep vorige maand ten einde. Een van de belangrijkste conclusies was dat technologie het komende decennium een cruciale rol zal spelen voor bedrijfsjuristen in het veranderende juridische landschap. Meer dan 300 bedrijfsjuristen uit 29 verschillende landen kwamen bijeen in Berlijn (Duitsland) om te debatteren en discussiëren over de uitdagingen en kansen waarmee juridische afdelingen van bedrijven wereldwijd worden geconfronteerd. Sociale media, cloud computing, technology 3.0 en innovatie waren de hoofdthema's van de debatten. Ook de vaardigheden die bedrijfsjuristen moeten ontwikken om "meer te doen met minder" waren een onderwerp van discussie.

Tijdens de openingsessie door Richard Susskind, auteur van "The End of Lawyers?", bespraken de deelnemers het fundamentele transformatieproces van de juridische dienstensector. Susskind gaf voorbeelden van beste praktijken en bood inzicht in de manier waarop juridische afdelingen zich voorbereiden op de evolutie van de juridische dienstensector. Hij benadrukte dat de implementatie van nieuwe technologieën meer inhoudt dan de automatisering van bestaande inefficiënties. Ze moet meer bepaald een innovatief element bevatten en technologie gebruiken om ons in staat te stellen nieuwe, andere en waardevolle dingen te doen. "De beste manier om de toekomst te voorspellen is ze uit te vinden", aldus Susskind. Hij legde ook uit dat de bedrijfsjuristen twee essentiële veranderingen moeten doorvoeren om concurrerend te blijven op de markt van morgen: 1. Innovatieve nieuwe technologieën invoeren om klanten die meer voor minder verwachten te helpen 2. Het juridisch werk opdelen in kleinere stukjes, die elk kunnen worden uitbesteed aan de dienstverlener die de laagste prijs/hoogste productiviteit biedt.

Het technologiethema was alomtegenwoordig, met sessies over Sociale media, Cloud Computing, Technology 3.0 en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden door de bedrijfsjurist in deze steeds veranderende omgeving. Vooral de sessie over sociale media was erg levendig en informatief, en resulteerde in een aantal aanbevelingen van het panel: 1. Zorg voor een specifiek intern beleid over het gebruik van sociale media, goed gekend door alle medewerkers 2. Implementeer een controleprogramma om de sociale mediasites te scannen en op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen rond uw merk in het bijzonder en uw sector in het algemeen 3. Probeer sociale media te gebruiken om samen te werken, dus enkel op een constructieve manier - zelfs wanneer uw bedrijf in een negatief daglicht wordt gesteld 4. Gebruik de bestaande traditionele kanalen voor de bekendmaking van controversieel nieuws (persbericht) en gebruik de sociale media ter aanvulling.

"Dit was de tweede keer dat we het jaarlijkse ACC Europe-congres de dag nadien combineerden met een bijeenkomst van de pan-Europese juridische teams", verklaarde Sabine Brumme, voorzitter van het jaarlijkse congres, ACC Europe Vice President en Associate Group Counsel, BearingPoint GmbH. "Aangezien ons juridisch team over heel Europa is verspreid, is dit een uitstekende manier om collega's te ontmoeten en tegelijk de waardevolle mogelijkheden tot netwerken te benutten. Het congres wijst duidelijk op de voortdurende behoefte aan een pan- Europese uitwisseling. Het was nuttig om van andere bedrijfsjuristen te horen hoe zij omgaan met de diverse juridische onderwerpen en, meer bepaald, de uitdaging van de nieuwe en veranderende technologieën. Het jaarlijkse congres van ACC Europe is, voor ons team, hét evenement bij uitstek voor bedrijfsjuristen geworden, het is de onbetwiste nummer één op dat vlak", besloot Mw. Brumme. Het congres werd aangenaam afgesloten met een sightseeing tour, die de uitzonderlijke geschiedenis en schoonheid van Berlijn in de verf zette, en een galadiner in de elegante Orangerie van Slot Charlottenburg. De prachtig barokke Orangerie, gebouwd in 1709, vormde in haar tijd een schitterend toneel voor tal van verfijnde feesten en verwelkomt tot op vandaag hoogwaardigheidsbekleders en gerenommeerde persoonlijkheden als Queen Elizabeth II en de eerste minister van China.

ACC Europe zou graag onze sponsors bedanken. Zonder hen zou dit evenement niet mogelijk zijn. De volgende editie van het jaarlijkse congres zal van 3 tot 5 juni 2012 plaatsvinden in Amsterdam (Nederland), waar de bedrijfsjuristen zullen voortgaan met de voorbereidingen op deze veranderingen en andere toekomstige uitdagingen. Marten Bezemer, Associate General Counsel EMEA van Plantronics BV, nationaal vertegenwoordiger voor Nederland op ACC Europe en voorzitter van het jaarlijks ACC Europe-congres 2012, licht toe "Wij zijn blij de Europese en andere internationale bedrijfsjuristen te mogen verwelkomen op ons jaarlijks congres volgend jaar in Nederland, een land dat dankzij zijn uniek internationaal karakter en hoge levenskwaliteit een grote aantrekkingskracht uitoefent op de hoofdkantoren van multinationals. Dit buitengewone evenement belooft informatief, leuk en op waarde gericht te zijn - niet te missen dus."
Naast de vele lokale activiteiten die het hele jaar door plaatsvinden, organiseert ACC Europe, samen met Datacert en medesponsor Autonomy, de ACC Europe Technology Roadshow 2011, om de Europese bedrijfsjuristen kennis te laten maken met juridische technologie. Begin juni hield de roadshow halt in Zürich en Parijs en op 7 en 9 september doet hij respectievelijk Londen en Frankfurt aan. Deze evenementen zullen de bedrijfsjuristen informeren over de technologieën die beschikbaar zijn voor de juridische wereld, hoe ze werken en hoe ze het risico- en kostenbeheer kunnen ondersteunen. Voor meer informatie en de aankondiging van evenementen kunt u terecht op http://www.acce.com.

###

Het jaarlijks congres van ACC Europe
Het jaarlijkse congres van ACC Europe is de voorbije 18 jaar een forum geweest voor discussie over actuele aangelegenheden en trends in de Europese Unie en daarbuiten. Het congres bevordert de uitwisseling tussen Europese bedrijfsjuristen en biedt de gelegenheid om best practices te bespreken, andere leidinggevenden uit de sector te ontmoeten en ieder jaar in een andere Europese stad sociale contacten te leggen. ACC Europe
De Association of Corporate Counsel Europe (ACC Europe) komt tegemoet aan de behoeften van juristen die in dienst zijn van ondernemingen en andere organisaties in heel Europa. ACC Europe behartigt de gemeenschappelijke belangen van zijn leden, draagt bij tot hun permanente juridische ontwikkeling en streeft naar een beter begrip van de rol van de bedrijfsjurist. ACC Europe is een afdeling van de Association of Corporate Counsel (ACC), die in 1982 is opgericht en inmiddels meer dan 26.000 leden telt in bijna 75 landen. De ACC vertegenwoordigt meer dan 10.000 organisaties. Op internationaal vlak vertegenwoordigen de leden 42 van de Global 50 en 74 van de Global 100 ondernemingen. Leden van ACC Europe zijn automatisch lid van de ACC. Meer informatie over ACC Europe vindt u op www.acce.com. By in-house counsel, for in-house counsel®.




Ingezonden persbericht