Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Handreiking Participatie Allochtonen ondersteunt gezondheidsbevorderaars

16 juni 2011

Vanaf vandaag is de Handreiking Participatie Allochtonen in Gezondheidsbevordering beschikbaar. Deze handreiking geeft antwoord op de vraag hoe u een project gezondheids-bevordering opzet met actieve participatie door een allochtone doelgroep. Door allochtonen actief te laten participeren sluit het project beter aan bij hun wensen en behoeften. Hierdoor is het project effectiever en is de kans groter dat de doelen worden bereikt.

Hoe ziet de handreiking eruit?

In de handreiking beschrijven we stap-voor-stap hoe u een project opzet met actieve participatie door een allochtone doelgroep. Op welke manier kunt u het beste contact leggen? Welke werkvormen en methoden kunt u het beste inzetten om allochtonen actief te laten participeren? Hoe kunt u de doelgroep betrekken bij de evaluatie? Voor alle projectfasen geven we adviezen, concrete tips en voorbeelden uit de praktijk.

Voor wie is de handreiking bedoeld?

De handreiking kan gebruikt worden door professionals in uiteenlopende settings, zoals de openbare gezondheidszorg, de GGZ, de paramedische zorg en patiƫntenorganisaties.

Wie heeft de handreiking ontwikkeld?

Gezondheidsinstituut NIGZ ontwikkelde de Handreiking Participatie Allochtonen in Gezondheidbevordering in nauwe samenwerking met MEE Rotterdam Rijnmond, Context GGZ preventie, het Nederlands Paramedisch instituut en het AMC/Sociale Geneeskunde. ZonMw heeft de handreiking gefinancierd.

Waar kan ik de handreiking vinden?

U vindt de Handreiking Participatie Allochtonen in Gezondheidsbevordering op de NIGZ-website. Kijk onder programma Zorg bij het project diversiteit in participatie. De handreiking staat ook op www.nigz-toolkits.nl en op www.wingez.nl in het netwerk Allochtonen en Gezondheid.