Amsterdam, 16 juni 2011

SMITS-NUSTELING (KPN) EN GERNER (IMTECH) WINNEN CFO AWARD 2011

Op de 10e editie van CFO Day zijn Carla Smits-Nusteling, CFO van KPN en Boudewijn Gerner, CFO van Imtech, onderscheiden met de CFO Special Achievement Award 2011. De twee financiële leiders hebben in 2010, elk op eigen wijze, een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de strategie van de onderneming. Zij vervullen daarmee een voorbeeldfunctie voor de CFO-gemeenschap, zo oordeelde de jury vandaag in het Krasnapolsky Hotel in Amsterdam. Het jubilerende congres voor CFO's , georganiseerd door Alex van Groningen en CFO Magazine, stond geheel in het teken van 'Value Driven Corporate Sustainability'.

Na turbulente jaren waarin vooral de financiële crisis zich manifesteerde, is het besef duidelijk doorgedrongen dat echte waardecreatie ontstaat door rekening te houden met de belangen van alle stakeholders van de onderneming. Het oude vertrouwde shareholdersmodel, met de nadruk op financiële resultaten en de belangen van de aandeelhouder, staat al enige tijd ter discussie. Value Driven Corporate Sustainability kan uitgroeien tot een belangrijke graadmeter voor succes.

'Best in Finance' in de praktijk
Carla Smits-Nusteling heeft volgens de jury een duidelijke visie ontwikkeld als CFO en is de drijvende kracht achter het 'Best in Finance'-programma van KPN. De omvorming van de finance professionals van KPN tot volwaardige businesspartners heeft geleid tot een efficiënte en strak functionerende organisatie die KPN inmiddels een groot deel van de beoogde kostenbesparing van 100 miljoen euro heeft opgeleverd.

Een belangrijk onderwerp op de agenda van Smits-Nusteling is talentmanagement. Onder haar leiding heeft Finance een voorbeeldfunctie binnen KPN gekregen die andere bedrijfsonderdelen aanzet tot betere prestaties. Met de belangrijke cultuurverandering binnen KPN is het bedrijf nu ook beter in staat toptalenten aan te trekken.

De gedrevenheid van Smits-Nusteling is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar ontving ze de Extel Award, de Oscar voor de financiële wereld die jaarlijks in Londen wordt uitgereikt. Ook met de opname van KPN in de Dow Jones Sustainability Index in september 2010 speelde Smits-Nusteling een hoofdrol.

Groei en duurzaamheid in de praktijk
Als CFO van Imtech is Boudewijn Gerner medeverantwoordelijk voor de ambitieuze groeistrategie van de onderneming. In 2010 nam Imtech negen bedrijven over met een gezamenlijke omzet van 290 miljoen euro. Bij alle overnames heeft Gerner, als voorzitter van het acquisitieteam, een belangrijke rol gespeeld.

Imtech is een sterk gedecentraliseerde organisatie, Gerner legt veel verantwoordelijkheid decentraal neer, maar zorgt voor een strakke centrale aansturing op het gebied van rapportage en verslaglegging. Daar is leiderschap en een ondernemersvisie voor nodig en dat laat Gerner zien, zo oordeelde de jury.

Gelijktijdig introduceerde Gerner MVO als onderdeel van de groeistrategie bij Imtech. Steeds meer omzet komt uit projecten met een groot duurzaamheidscomponent, zoals het project theGROUNDS waaraan Gerner actief deelneemt. theGROUNDS is het platform en dé proeftuin van Amsterdam Airport Schiphol waar bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk innovatieve toepassingen ontwikkelen voor een duurzame luchtvaart.

Imtech streeft ernaar koploper te zijn in duurzaamheid. Gerner draagt in hoge mate hieraan bij, zowel in de strategievorming en uitvoering, als naar buiten toe. Hiermee laat hij zien dat hij bereid is succesvolle ervaringen met collega's binnen en buiten de organisatie te delen.

Einde persbericht