Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Z I M S U R F , E E N B L I K O P A F R I K A

LEVENDIG EN CONCREET
Hierbij informeren wij u over ons onlangs gestarte digitale landelijke onderwijsproject Zimsurf (zie de bijlage). Hierin maken scholieren kennis met het dagelijks leven van leeftijdgenoten en hun familie in een Afrikaanse stad c.q. ontwikkelingsland. Zimbabwe dient qua achtergrond en voorkomende problemen als voorbeeld voor het dagelijks leven in vele andere ontwikkelingslanden. Zimsurf biedt een levendig beeld door de vele actuele foto's, filmpjes, cartoons en teksten. Leerlingen leren zo op een speelse manier over de geschiedenis van het land: van koloniale tijd tot de economische situatie nu. De modules gaan over onderwerpen als inflatie, aids, corruptie, censuur en het belang van schoon water als motor voor economische ontwikkeling. Maar ook over kunst - muziek, beelden, schilderijen - en de mondiale voetafdruk. Leerlingen zullen verschillen zien èn overeenkomsten, en zullen ook bewuster naar de Nederlandse samenleving kijken.

WERELDBURGERSCHAP
Zimsurf is een kant en klaar project. Het is met name gebaseerd op informatie van Zimbabwanen en in Zimbabwe wonende Nederlanders. Het is ontwikkeld in samenwerking met leraren en een professioneel bureau (Alice O), en sluit aan bij de schoolpraktijk. Zimsurf past in de actuele onderwijswensen m.b.t. wereldburgerschap en handelingsperspectief. Jongeren die er nu niet zo mee bezig zijn, zullen na dit project weten welke belangrijke zaken een rol kunnen spelen in het dagelijks leven in menig ontwikkelingsland. Zaken die op dit moment extra actueel zijn gezien de omwenteling in veel Arabische landen. Het is ook hun wereld! Ons doel is scholieren te informeren. Hen een concreter en genuanceerder beeld te geven dan meestal gangbaar is. 'Ingebed' in het lesmateriaal zijn onderwerpen als mensenrechten en millenniumdoelen (met name gezondheid, onderwijs en emancipatie meisjes).

RODE DRAAD M.B.T. ONTWIKKELINGSLANDEN
Zimsurf verschilt van de meeste andere onderwijsprojecten omdat het niet gaat om een deelaspect. Zimsurf biedt een - zeer levendig - totaalbeeld, een rode draad m.b.t. het dagelijks leven in een ontwikkelingsland. Als we willen dat scholieren, toekomstige burgers, zich meer wereldburger voelen, biedt Zimsurf daarvoor een 'handvat'. Het is een programma waarin scholieren er niet omheen kunnen, en wellicht ook niet willen, dat de wereld ook hùn zorg is.




Ingezonden persbericht