Veilig Verkeer Nederland

"Maak programma De allerslechtste chauffeur van Nederland overbodig"

donderdag, 16 juni 2011

Woensdagavond was Ruben
Nicolai te gast bij Knevel & Van den Brink. De presentator van het programma De allerslechtste chauffeur van Nederland sprak over de serie, het ongeval waarbij hij tijdens de opnames betrokken was en over de proef Begeleid Rijden. Aanleiding was het wetsvoorstel om jongeren tot hun achttiende begeleid te laten autorijden. Dit wetsvoorstel wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken.

De allerslechtste chauffeur van Nederland is een programma van BNN dat in samenwerking met VVN tot stand is gekomen. De serie biedt niet alleen vermaak, ze laat ook zien dat sommige automobilisten hun rijbewijs niet waard zijn. Met gemak vond het programma acht 'dramas van de weg', in de woorden van Nicolai. "Sommigen vroegen na drie weken nog steeds of het gaspedaal rechts zit."

Gruwelijk mis

Het programma is bedoeld de kandidaten dusdanige vorderingen te laten maken dat ze naar huis gestuurd kunnen worden. Iedere week valt een kandidaat af, tot aan de finale op de Champs-Elysees in Parijs. Een aanpak die niet zonder risico's bleek.

Ondanks de vele veiligheidsmaatregelen op de set, was er een ongeval waarbij Nicolai zelf betrokken was. "Er ging iets gruwelijk mis." Met zeventig kilometer per uur ramde een uit koers geraakte kandidaat een beveiligingsauto. Achter deze wagen stonden een cameraman, de eindredactrice en Nicolai opgesteld. Deze laatste werd geschept, raakte buiten bewustzijn en werd per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. "Het is een godswonder dat ik er niks aan overgehouden heb."

Langer leren

Mede door De allerslechtste chauffeur ziet Nicolai heil in de proef Begeleid Rijden. In deze proef kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar rijles nemen, vanaf zeventien jaar het rijbewijs behalen en moeten zij tot hun achttiende rijden onder begeleiding van een ervaren chauffeur. "Het rijbewijs kan snel gehaald worden en vanaf dat moment doe je in je eentje ervaring op. Als je een jaar lang naast iemand hebt gezeten die al veel langer auto rijdt, dan leer je veel meer en doe je langer ervaring op."

Tweede Kamerlid Ormel (CDA) toe, ook te gast in de uitzending, voegt toe: "De bedoeling van de proef is een programma als dat van BNN overbodig te maken. Er wordt gestuurd op meer ervaren rijders en minder verkeersdoden."

Op de vraag van Knevel & Van den Brink of Nicolai anders rijdt na dit programma, antwoord deze bevestigend. "Ik had een goede rijleraar die erop hamerde altijd ver vooruit te kijken. Ik kijk nu nog verder vooruit."

Bekijk het item met Ruben Nicolai in de uitzending van Knevel & Van den Brink op 12'04":