Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Bezuinigingen verzwakken positie patiënt

16 juni 2011
Donderdagmiddag werd er in Den Haag een openbare hoorzitting gehouden over de gevolgen van de kortingen op de patiëntenorganisaties. De aanwezigheid van negen politieke partijen, zowel van de oppositie als van de coalitie, gaf blijk van het belang van het onderwerp. Twintig patiëntenverenigingen en -koepels waren tijdens de hoorzitting vertegenwoordigd en namen de gelegenheid om duidelijk te maken hoe groot de gevolgen zijn van de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen voor de positie van de positie van de patiënten- en cliëntenbeweging.

'En die is al zo kwetsbaar', zegt NPCF-directeur Wilna Wind. 'Juist nu het zo belangrijk is om de stem van zorgconsumenten en patiënten te laten horen. Die stem moet meewegen willen we de zorg verder kunnen verbeteren. Dat is in het belang van ons allemaal, en zeker in het belang van mensen met een chronische ziekte of handicap'.

De patiëntenorganisaties worden geacht om een gelijkwaardige speler te zijn op de zorgmarkt, naast de zorgverzekeraars en de zorgverleners. Zij vrezen echter die rol van derde speler niet krachtig genoeg te kunnen blijven spelen door de enorme budgetkortingen die hen boven het hoofd hangen. 'Het kabinet dicht ons wel een plek als volwaardige speler toe, maar neemt ons vervolgens de middelen uit handen', zegt Wilna Wind.

Tijdens de hoorzitting werd duidelijk dat premiefinanciering een goed alternatief blijkt voor overheidssubsidie. De Chronisch zieken en gehandicaptenraad (CG-raad) heeft met een peiling vastgesteld dat 62 procent van de Nederlanders bereid is om 80 cent extra zorgpremie per maand te betalen, zodat de patiëntenorganisaties zich kunnen blijven inzetten voor de belangen van (chronisch) zieken en gehandicapten.

De 'vouchers' zoals Schippers die voorstelt als alternatief financieringssysteem, vindt de NPCF een bureaucratische regeling die tegengesteld gaat werken. Het geeft geen impuls aan de verschillende organisaties om samen te werken en lijkt onuitvoerbaar.

De NPCF vindt het van groot belang dat de positie van de patiëntenbeweging op alle niveaus geborgd wordt in het kwaliteitsinstituut dat er gaat komen in 2013. Dit instituut moet de expertise van verschillende organisaties gaan bundelen om te komen tot kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg. Zoals de plannen er nu liggen, ziet het er niet naar uit dat de patiëntenbeweging daarin de gewenste rol krijgt.

Uit de emotionele betogen tijdens de hoorzitting blijkt hoe zwaar de bezuinigingen op de maag liggen. 'We hopen dat de politiek hier niet voor niks bij zat. We hopen dat ze goed hebben geluisterd naar de argumenten die aangedragen zijn,' aldus Wilna Wind.

Er komt nog een plenair debat over de pgo-bezuinigingen. Nadere info hierover volgt.