Ministerie van Defensie

Extra vluchten Woensdrecht vanwege special forces-oefening

16 juni 2011, 17.23 uur

Vanwege de oefening Lowlands 2011 vindt van 13 juni tot en met vrijdag 24 juni rond Vliegbasis Woensdrecht een aanzienlijke hoeveelheid extra vluchten plaats, waaronder 4 dagen in de avonduren. Tijdens de oefening trainen het Korps Commandotroepen (KCT), de luchtmacht en ondersteunende landmachteenheden de samenwerking binnen een taakgroep voor speciale operaties. Ook Belgische special forces doen mee aan het scenario.

Aan Lowlands 2011 nemen 300 militairen deel en de oefening om op elkaar ingespeeld te raken voor een zogenoemde Special Operations Task Group (SOTG). Een SOTG wordt speciaal voor een special forces-opdracht samengesteld uit commando's aangevuld met specialisten van andere krijgsmachtdelen, zoals de eplosieven opruimingsdienst en forward air controllers, die vanaf de grond contact onderhouden met ondersteunende eenheden in de lucht. Ook kan de eenheid worden aangevuld met geneeskundigen, verbindingspersoneel of antitankeenheden van de luchtmobiele of gemechaniseerde brigades. De exacte samenstelling van de verschillende expertises is afhankelijk van de specifieke special forces taak die moet worden uitgevoerd.

Intensieve samenwerking

Een forward air controller staat in een contact met vliegers om bijvoorbeeld de coördinaten van een doelwit door te geven. Archieffoto: ministerie van Defensie

In een SOTG worden personeel en materieel op een uiterst efficiënte manier gecombineerd. De intensivering van de samenwerking tussen het KCT met 11 Air Manoeuvre Brigade, een combinatie van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando, past binnen de huidige opvattingen over optreden en levert ook nog eens een bijdrage aan de bezuinigingsmaatregelen. De samenwerking met Belgische special forces draagt daarnaast bij aan de getraindheid binnen internationale samenwerkingsverbanden.

Avondvliegen

Tijdens de oefening maakt de SOTG voor hun transport veelvuldig gebruik van Agusta 109 en Chinook-transporthelikopters en
C-130-transportvliegtuigen van de Nederlandse en Belgische luchtmacht. Daarnaast zetten beide luchtmachten Apache-gevechtshelikopters en F-16-gevechtsvliegtuigen in. Deze vliegbewegingen vinden van 13 juni tot en met 24 juni plaats in de omgeving van Vliegbasis Woensdrecht en de Belgische Vliegbasis Weelde. Op 15, 16, 21 en 22 juni is de vliegbasis in de avonduren opengesteld tot uiterlijk 23.00 uur.