Vitens


Aandeelhouders Vitens stemmen in met verkoop 13% aandelen aan provincie Fryslân

Op donderdag 16 juni hebben de aandeelhouders van Vitens ingestemd met de verkoop van 754.843 aandelen met een waarde van EUR53 miljoen aan de provincie Fryslân. Met de aandelentransactie krijgt de provincie 13% van de aandelen van Vitens in handen en wordt hiermee in een klap de grootste aandeelhouder van het drinkwaterbedrijf. Daarnaast verkoopt Vitens een half procent van de aandelen aan de gemeente Leeuwarden.

Werkgelegenheid
Vitens zal de komende jaren Leeuwarden als centrum voor watertechnologie in Nederland en de wereld verder versterken. Zo participeert Vitens onder meer in het kennisinstituut Wetsus en het Centre of Expertise and Watertechnology en draagt het bij aan de ontwikkeling van de Leeuwarder Watercampus. Ook Vitens' moderne drinkwaterlaboratorium bevindt zich in Leeuwarden. Het waterbedrijf zal haar activiteiten op watertechnologisch gebied verder uitbouwen en het ligt voor de hand deze in Friesland en in het bijzonder Leeuwarden te bundelen. Daarmee groeit de bijdrage van Vitens aan de werkgelegenheid in de regio. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de wens van de Provincie om op het gebied van watertechnologie een leidende rol te vervullen.

Rik van Terwisga, voorzitter van de directie van Vitens, is blij met het besluit: `We zijn blij dat onze aandeelhouders dit besluit steunen. Voor ons zijn de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden belangrijke stakeholders die wij graag als aandeelhouder verwelkomen.'

Investeringen
Met de opbrengst van de aandelentransactie hoeft Vitens minder vreemd vermogen aan te trekken om investeringen te financieren. In 2010 alleen al investeerde Vitens voor 101 miljoen euro, waarvan onder meer 44,2 miljoen euro in winning, zuivering en distributie en nog eens 51,4 miljoen euro in het aanleggen van nieuwe leidingen. Het onderhouden van het 48.500 kilometer

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.