Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Jongeren 'beoordelen' de NOS tijdens NOS Nieuwscheck

HILVERSUM, 14 juni 2011- Wat vinden jongeren van het NOS Nieuws? Wat kan er beter? Wat moet er anders? Op donderdag 16 juni gaan zo'n 120 jongeren met de NOS in discussie tijdens NOS Nieuwscheck, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NOS. Gedurende het gehele jaar trekt de NOS eropuit om jongeren te informeren over nieuws en om samen nieuws te maken. Dat gebeurt tijdens de NOS on Tour-schoolbezoeken en tijdens de maandelijkse nieuwsclinics in Beeld en Geluid. Voor één keer worden de rollen nu omgedraaid. Tijdens NOS Nieuwscheck zijn het de jongeren die als nieuwsexperts de NOS vertellen hoe zij tegen het NOS-nieuws aankijken.

Bekende NOS medewerkers, waaronder Jeroen Overbeek, Eva Jinek, en Rachid Finge zullen met de leerlingen discussiëren over de vraag wat nieuws is en hoe jongeren betrokken willen worden bij het nieuws op radio en televisie. Daarnaast zullen zij ook hun persoonlijke verhalen vertellen over hun belevenissen in het mediavak.

Centraal tijdens deze bijeenkomst, die duurt van 10.00 tot circa 14.30 uur, staat het 'Item on Demand'. De jongeren krijgen ter voorbereiding van dit onderdeel de opdracht om per groep een eigen nieuwsonderwerp te bedenken waar ze graag meer over willen weten. Dit onderwerp werken ze uit tot een korte presentatie, een zogenoemde pitch. Tijdens de NOS Nieuwscheck krijgen zij vervolgens de gelegenheid om de pitch verder voor te bereiden onder begeleiding van een NOS medewerker. De pitches worden beoordeeld door NOS-medewerkers die zich op de nieuwsvloer dagelijks bezig houden met de selectie van het nieuws voor radio, tv en internet. De winnende klas mag een dagje meelopen met NOS op 3 Radio en de winnende pitch wordt daadwerkelijk gemaakt in samenwerking met de bedenkers. Het eindresultaat zal te zien zijn op de site van NOS op 3. Meer informatie over het programma: www.beeldengeluid.nl

Nieuws on Tour en NOS Nieuwsclinics
Het project NOS on Tour omvat alle activiteiten van de NOS op het terrein van nieuwseducatie. Het doel is tweeledig. Enerzijds wil de NOS jongeren mediawijs maken door met hen te praten over het huidige medialandschap. Anderzijds gaat de NOS tijdens de NOS on Tour-bijeenkomsten met de jongeren in gesprek over de vraag "Wat doet de NOS goed in de nieuwsvoorziening en wat kan beter?". Het nieuwswijs maken van jongeren beschouwt de NOS als één van haar maatschappelijk taken. NOS on Tour krijgt concreet invulling door een twintigtal werkbezoeken gedurende een schooljaar aan middelbare scholen. Jongeren gaan daar een dag lang actief aan de slag met het zelf maken van audio- en video-items, na een introductie over de basisbeginselen van de journalistiek. Daarnaast organiseert de NOS in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maandelijks een clinic Nieuwswijsheid waar jongeren eveneens in gesprek gaan over de in en outs van de nieuwsvoorziening in deze samenleving.

Meer informatie: www.beeldengeluid.nl / www.nos.nl/ontour