Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

10 juni 2011

Zonnebootjes varen op het Domplein

Scholieren racen met zelfgemaakte bootjes op zonne-energie

Driehonderd leerlingen uit groep 7 en 8 van twaalf Utrechtse basisscholen laten zestig zonnebootjes tegen elkaar racen op het Domplein in Utrecht. De bootjes varen op zonne-energie en zijn door de leerlingen zelf gemaakt. De race vindt 17 juni plaats en is georganiseerd door de Universiteit Utrecht vanwege haar 375e verjaardag. Journalisten en fotografen zijn van harte welkom.

Op het Domplein wordt een groot waterbassin geplaatst om de zelfgemaakte zonnebootjes te laten varen. Behalve op snelheid, beoordeelt een jury de bootjes ook op creativiteit, gebruikte materialen, techniek en originaliteit. Het evenement wordt geopend door de rector van de Universiteit Utrecht, Bert van der Zwaan, en de prijzen worden uitgereikt door Mirjam de Rijk, wethouder duurzaamheid van Utrecht.

Zonne-energieprojecten

Naast de botenrace presenteren 30 leerlingen van de laagste klassen van Utrechtse middelbare scholen en het ROC Midden Nederland zelfgemaakte proefopstellingen die op zonne-energie werken. Op deze manier leren de scholieren hoe zonne-energie werkt en wat je met deze energie kan doen.

Jong geleerd

De zonnebotenrace en zonne-energieprojecten zijn onderdeel van het lustrumprogramma van de Universiteit Utrecht. Het evenement past binnen de ambitie van de Universiteit Utrecht om scholieren al in een vroege fase kennis te laten maken met de universiteit en het universitaire onderzoek. Daarom is ook op alle basisscholen een theorieles over zonne-energie gegeven die aansloot bij het onderzoek dat de Universiteit Utrecht verricht op het gebied van zonnecellen.

Beeldmateriaal

De foto's tonen vergelijkbare zonnebootjes die vorig jaar in Goes tegen elkaar raceten. Meer beeldmateriaal is verkrijgbaar bij projectleider Frank van Eijkern.

Meer informatie

De zonnebotenrace en de zonne-energieprojecten zijn te zien op 17 juni tussen 12 en 15 uur op het Domplein in Utrecht. Het evenement is voor iedereen toegankelijk.

Over het lustrum van de Universiteit Utrecht